Franse veldwesp gevaarlijk?

Franse veldwesp gevaarlijk? Dit is waarom de Franse veldwesp minder gevaarlijk is dan de andere wespensoorten. Herken de Franse veldwesp.

Het Franse veldwespen nest in mijn schuur

De reden dat ik dit artikel schrijf, is omdat ik gemerkt heb dat weinig mensen de Franse veldwesp kennen. Zelfs ongediertebestrijders roeien deze wespensoort vaak meteen uit zonder door te hebben dat het om de Franse veldwesp. Dit terwijl dat vaak niet nodig is, omdat deze wespensoort minder gevaarlijk is. Er zijn veel misvattingen over deze wespensoort. Bij Bol .com hebben ze trouwens een leuk boek met informatie over wespen.

Op een dag zag ik wespen af en aanvliegen bij mijn schuur. Ze verdwenen achter een houten balk. Ze waren een wespennest aan het bouwen achter de wand van de schuur. In eerste instantie wilde ik meteen de ongediertebestrijder bellen, maar ik zag dat deze wespen er iets anders uitzagen dan de wespen die ik normaal altijd zie. Een online zoektocht en informatie van een wespenkenner gaven alle informatie die ik wilde hebben.
Het ging hier duidelijk om de Franse veldwesp die in principe niet gevaarlijk is voor mensen. Ik heb het wespennest dus laten zitten en heb het doen en laten van de wespen goed geobserveerd.

Waar komt de Franse veldwesp vandaan,

De Franse veldwesp komt van oorsprong niet in Nederland voor. Zoals de naam al zegt, komt deze wespensoort uit Frankrijk. De veldwesp is al sinds vorige eeuw in Nederland, maar breidt zich de laatste jaren snel uit. Ongeveer in de jaren 90 heeft de veldwesp heel Nederland veroverd. Op zich niet zo’n probleem want de Franse veldwesp ik een stuk minder gevaarlijk en agressief dan de wespen die hier van oorsprong al thuis horen.

Franse veldwespen herkennen

De Franse veldwesp, die dus minder gevaarlijk is, kan je aan een paar dingen herkennen. Om te beginnen kan je het zien aan het nest. De in Nederland meer bekende limonadewesp en Duitse wesp, maken één nest. Deze nesten kunnen heel veel wespen bevatten.

Meerdere kleine nesten: De Franse veldwesp maakt een kleiner nest en kunnen daardoor in kleinere ruimtes wonen. Ook maken deze wespen vaak meerdere nesten bij elkaar. Ze hebben er ook geen probleem mee als andere wespen een nest in de buurt maken, zolang dat maar verder weg is dan een meter of zes.

Hangende poten: De Frans Veldwesp is het makkelijkste te herkennen wanneer hij vliegt. Het lichaam is iets slanker en kleiner dan de limonade- en Duitse wesp. Daarbij laat de Franse veldwesp zijn poten naar beneden hangen tijdens het vliegen. Het lijkt dan net of ze lange slappe poten hebben.

Reactie bij gevaar: Een ander punt waar je de veldwesp aan kunt herkennen is hoe ze reageren bij gevaar. Wanneer de wespen denken dat er gevaar dreigt, dan komen ze bij de opening van het nest zitten. Ze zitten dan half in de nestopening of er vlak naast. Ze houden de omgeving dan goed in de gaten. Je ziet duidelijk dat ze alle bewegingen rond het nest goed volgen en bewegen hun lichaam met ‘schokjes’ mee met het gevaar.
Hier moet je wel een beetje opletten, want de Franse veldwesp kan gevaarlijk zijn wanneer hun nest bedreigd wordt. De Franse veldwesp is natuurlijk een wesp, dus ze kunnen en zullen steken wanneer ze denken dat het gevaarlijk wordt.

Franse veldwesp gevaarlijk

Ook door wat ze eten is de Franse veldwesp minder gevaarlijk

Hieronder volgt een meer complete uitleg, maar de Franse veldwesp is mede minder gevaarlijk omdat ze nectar eten van bloemen en je barbecue of terrasbezoek niet komen verstoren. Ook zul je zien dat deze wespensoort best nuttig is en helpt met het bestuiven van bloemen.

Iedereen kent wel de irritante limonadewesp en Duitse wesp. Deze wespen zoeken je later in het seizoen echt op, zeker wanneer er eten in de buurt is. De Franse veldwesp blijft eigenlijk altijd bij je uit de buurt, wat hem minder gevaarlijk maakt. Dit verschil tussen de wespensoorten heeft met name te maken met wat ze eten.

Eten tijdens het verzorgen van de larfjes

De larfjes die in het nest zitten, worden gevoed met insecten. Dit eiwitrijke voedsel is belangrijk voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie wespen. De larfjes braken een zoete stof uit, wat weer wordt gegeten door de werksters. Dit gaat exact hetzelfde bij de limonadewesp en de Duitse wesp. In deze fase zal je niet veel last hebben van de wespen. Ze zijn hard aan het werk in het nest.

Verschil tussen het eten van de wespensoorten als de larven volwassen zijn

Wanneer de larven volwassen zijn geworden dan stoppen ze met het uitbraken van de zoete stof. De werksters, die eerder in het seizoen afhankelijk waren van deze stof, moeten dus buiten het nest op zoek naar eten. Ook de overige wespen hebben weinig anders meer te doen dan rondvliegen en eten zoeken voor zichzelf.

Eten van de Franse veldwesp: nectar

De Franse veldwesp gaat wanneer de larven volwassen zijn juist op zoek naar nectar van bloemen, waardoor ze minder gevaarlijk zijn omdat ze niet vaak in direct contact komen met mensen. Omdat ze hun eten halen bij bloemen kunnen ze ook wat helpen met het bestuiven, wat weer goed is voor de natuur en de bijen.

Eten van de Duitse wesp en limonadewesp: jouw eten…

De limonadewesp en Duitse wesp, zoeken hun voedsel graag bij mensen die eten bij zich hebben, of op terrassen. Deze wespen kunnen dan echt heel opdringerig en irritant worden, met vaak het gevolg dat ze op een gegeven moment in een situatie komen dat ze gaan steken.

Wanneer het Franse veldwespen nest laten zitten of bestrijden

Als de Franse veldwesp een nest bouwt op een plek waar ze een beetje vrij zitten, dan kun je het nest in principe laten zitten. Wanneer de ingang van het nest daarentegen totaal niet vrij is, omdat het nest bijvoorbeeld direct bij een deur zit, dan kun je wel overwegen om het wespennest te laten verwijderen. Zeker wanneer je allergisch bent is dat het overwegen waard.

Hier zat het wespennest bij mij: In mijn persoonlijke situatie zat het wespennest direct boven de schuurdeur. Omdat we direct onder de ingang van het nest de schuur in gingen, kan de Franse veldwesp denken dat je gevaarlijk voor ze bent. Ze kunnen dan het nest eventueel verdedigen.

De eerste keer dat het me opviel dat ze niet zo blij waren, was toen er fietsen uit de schuur gehaald moesten worden waarbij nogal wat herrie werd gemaakt. De schuurdeur stond ook een paar keer flink te klapperen als gevolg van de wind. Er hebben toen een aantal wespen in de opening van het nest gezeten en er zaten er nog een paar vlak naast het nest. Ze hielden ons goed in de gaten, maar deden verder niets. Dit was voor mij wel een teken dat ik ze even met rust moest laten.
Het wespennest van de Franse veldwesp zat vlak boven de schuurdeur wat het laten zitten van het nest wel wat gevaarlijk maakt, maar ik heb geen echte aanvaring met ze gehad. Mijn ervaring is dat de Franse veldwesp best een vriendelijk diertje is, maar het blijft een wesp en zal steken wanneer dat nodig is.

Het einde van het seizoen

Nadat de larven volwassen waren geworden, was er meer beweging te zien rondom het nest. Dat komt omdat alle wespen hun eten moeten zoeken buiten het nest. Dit is ook de periode waar je iets meer op moet passen voor de diertjes, omdat je onbedoeld meer met ze in aanraking komt. Toch heb ik zelf nooit echt ervaren dat de Franse veldwesp gevaarlijk is.

In oktober werd het weer slechter en de temperaturen daalden. Er waren de weken ervoor steeds wat minder wespen te zien, maar in oktober werd het snel stiller rond het nest. Echt aan het einde van oktober heb ik de laatste wespen gezien. Het wespennest is verlaten achtergebleven.

Conclusie: Is de Franse veldwesp gevaarlijk?

Zeker in vergelijking met de Duitse wesp en limonadewesp, is de Franse veldwesp niet gevaarlijk. Ze leven van insecten en nectar en vallen je dus niet snel lastig.
Zit het nest op een plaats waar je ze niet in de weg zit, dan is er niet zoveel aan de hand.
Wanneer het nest op een plek zit waar je veel bij de ingang van het nest komt, of waar je veel herrie maakt, dan kan de Franse veldwesp wel gevaarlijk worden. Het is dus afhankelijk van deze factoren. En natuurlijk… ben je allergisch voor wespensteken, dan kan het ook wel gevaarlijk zijn.

Draag je de natuur een goed hart toe en heb je een nest Franse veldwespen in de buurt. Onderzoek dus eerst even of je wel last van ze hebt voor je eventueel beslist om ze te bestempelen als ongedierte en ze weg te laten halen.