Geld verdienen met YouTube : Creative Commons Licentie, doen of niet doen?

Creative Commons Licentie

Geld verdienen met YouTube.

Er is geld te verdienen met YouTube. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. In de meeste gevallen zullen mensen zelfgemaakte films uploaden naar YouTube en dan door YouTube advertenties laten tonen bij deze films. Als deze advertenties getoond worden dan verdient YouTube daar geld mee. De adverteerders betalen voor het plaatsen van hun advertenties. Omdat er advertenties getoond worden bij jouw films, kan jij daar een graantje van meepikken. Hoe vaker je video wordt bekeken, hoe meer je verdient. Je moet je wel beseffen dat het gaat om de wet van de grote getallen. Als je video een paar duizend keer in de maand bekeken wordt zullen de verdiensten niet snel oplopen. Het gaat echt om serieuze aantallen bezoekers. Het is daarom zaak dat je video zo aantrekkelijk mogelijk is voor het grote publiek.

Naast het verdienen aan reclames bij je films kan je ook reviews maken of uitleg geven over specifieke zaken of diensten. In je film geef je dan een link op naar bijvoorbeeld een website waar mensen een product of dienst kunnen bestellen.

Films kan je, zoals hier boven genoemd helemaal zelf maken door dingen te filmen, dan de beelden te bewerken en te uploaden naar YouTube maar je kan ook geld verdienen met beeldmateriaal van anderen… dus ook wanneer je zelf helemaal geen filmmateriaal hebt. Maar of dat wel nou zo verstandig is….

Creative Commons Licentie

Hierboven heb ik al aangegeven dat je bij YouTube beeldmateriaal (en trouwens ook geluidsmateriaal) van anderen kan gebruiken om films te maken. Er zijn mensen zat die hun films uploaden bij YouTube en daar bij vermelden dat iedereen dit materiaal mag gebruiken voor eigen creaties. Dit mag dan zelfs voor commercieel gebruik.

Normaal gesproken is het zo dat iedere foto, stuk tekst, muziek, film en noem maar op wat jij maakt niet gebruikt mag worden door anderen. Dat heeft met de rechten te maken. Alles wat je maakt en online plaatst, daarvan heb jij alle rechten! Als iemand met jouw foto’s, teksten, muziek of films aan de haal gaat en ze zonder overleg met jou elders gebruikt, dan kan jij deze persoon verzoeken om het van jou geleende materiaal van internet te verwijderen.Je kan zelfs mensen voor de rechter slepen als ze ongevraagd jouw materiaal gebruiken.

Het is dus best bijzonder dat er mensen zijn die hun materiaal beschikbaar stellen voor anderen om te gebruiken. In YouTube staat een hele verzameling aan dit soort materiaal wat onder een Creative Commons licentie is geüpload. Deze licentie waaronder dit bij YouTube is geüpload betekent dat iedereen binnen YouTube jouw materiaal mag gebruiken en bewerken, zelfs voor commercieel gebruik. Dat klinkt heel mooi… Je kan de leukste filmpjes uitzoeken die onder deze Creative Commons licentie (= CC) worden aangeboden en er zelf de mooiste creaties mee maken. Het veiligst doe je dit door gebruik te maken van de video editor in YouTube zelf.

Creative Commons Licentie, doen of niet doen

De grote vraag is nu, is het verstandig om films die YouTube onder de CC licentie aanbiedt te gebruiken voor je eigen creaties. Het klinkt heel mooi maar er zijn een paar flinke valkuilen.

Laten we zeggen dat je leuke films uitzoekt (CC) over een sport. Je maakt van al deze filmpjes een geheel eigen creatie en plaatst deze film op YouTube. Geen probleem zou je denken want je hebt beeldmateriaal gebruikt wat onder de CC licentie is verkregen. In de meeste gevallen gaat het goed maar het kan je ook duur komen te staan. Laten we zeggen dat niet al het onder de Creative Commons licentie bij YouTube geplaatste materiaal ook echt van de originele maker is. Met andere woorden, het kan goed zijn dat je beeldmateriaal gebruikt waarvan de echte eigenaar helemaal niet wil dat iedereen het deelt. Als jij dat beeldmateriaal toch gebruikt, dan ga je onbewust in de fout en kan je problemen krijgen met de rechten.

Wat ook nog wel eens gebeurt is dat mensen beeldmateriaal onder Creative Commons licentie hebben aangeboden bij YouTube en, op een moment nadat jij dat materiaal hebt gebruikt, ineens de licentie veranderen waardoor het niet meer gebruikt mag worden door derden. Het veranderen van de licentie mag eigenlijk niet…. maar het gebeurt wel. Ook hier ben je je van geen kwaad bewust dat je film ineens beschermd materiaal bevat. In veel gevallen zal dit goed gaan maar het kan heel goed zijn dat je een verzoek krijgt de film direct te verwijderen, dat je film zonder melding aan jou verwijderd wordt van YouTube, dat je hele youTube account wordt geblokkeerd of in extreme gevallen erger dan dat.

Conclusie

Er staat niet voor niets beeld- en geluidsmateriaal onder de Creative Commons licentie op YouTube dus als je wilt kun je het gewoon gebruiken. Het is een mooie extra optie die aangeboden wordt die mensen extra mogelijkheden biedt om hun creaties beter en mooier te maken. Op zich moet het geen problemen opleveren als je zeker weet dat je beeld- en/of geluidsmateriaal gebruikt van de originele uploader (dus eigenaar). Maar dan nog kan het zijn dat een uploader van het materiaal zich bedenkt en de licentie aanpast. Het is dan aan de persoon die het onder CC licentie beschikbare materiaal heeft gebruikt voor een eigen creatie om aan te tonen dat het op het moment van het gebruiken van dit materiaal aangeboden werd onder Creative Commons licentie. Het is dus aan te raden om van alles wat je gebruikt een screenshot te maken waaraan je kan zien dat het onder CC licentie is aangeboden op het moment dat het jij het hebt gebruikt en van wie je het hebt hergebruikt. Dek jezelf dus goed in … voor het geval dat…