Teek verwijderen. Draaien of trekken? Alcohol, jodium of vaseline gebruiken? Wat als de kop blijft zitten? Er is maar één goede manier.
- Hoe komt een teek op je lichaam
- Teken vallen niet uit bomen
- De teek leeft laag bij de grond
- Een teek verwijderen doe je vaak van je benen
- Gevaarlijke ziekten
- Teken herkennen
- Teek verwijderen doe je zo
- Wat als de kop blijft zitten
- Wanneer ga je naar de dokter
- Tekenbeten voorkomen
Hoe komt een teek op je lichaam
De teek is er altijd al geweest, maar is bezig met een opmars. Ieder jaar worden miljoenenmensen en deren gebeten door teken. Het is dus handig als je weet hoe een teek verwijderen werkt. Gelukkig is dat niet zo moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je het doet.
Voor we het over het verwijderen van een teek gaan hebben eerst wat meer over de manier waarop een teek op je lichaam terecht komt.
Teken vallen niet uit bomen
Vraag tien mensen hoe een teek op je lichaam terecht komt. Van die tien mensen zijn er zeker een aantal die zeggen dat teken zich uit bomen op hun slachtoffer laten vallen. Laten we dit idee eerst even uit de weg ruimen. De teek ligt niet op een boomtak te wachten tot er een slachtoffer voorbij komt die hij kan bespringen. Dat is een fabeltje.
De teek wacht laag bij de grond in gras en bosjes
Teken verschuilen zich meestal laag bij de grond in gras en bosjes. De teek wacht tot er een dier of mens voorbij loopt waar hij zich aan vast kan klampen. Hij zal dus meestal op je schoenen of broek terecht komen, of wanneer je een korte broek draagt rechtstreeks op je been. Teken kunnen zo op zijn gemak op zoek naar een plek waar hij zich kan vastbijten.
Een teek verwijderen doe je meestal van je benen
Ze wandelen je broekspijp in en gaan op zoek naar een comfortabel plekje. Dit is dan ook de reden dat een teek vaak te vinden is op je been. Het liefst kruipen ze nog wat hoger richting je liezen. Je kan ze over je hele lichaam tegenkomen, maar de benen zijn wel het makkelijkst te bereiken voor de teek.
Teken kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, dus een teek snel verwijderen is belangrijk.
De beet van een teek is niet altijd ongevaarlijk. De meeste mensen weten wel dat de beet van een teek de ziekte van Lyme kan overbrengen. Dit komt omdat een deel van de teken in Nederland [zeker éénvijfde van de teken] de Borrelia burgdorferi bacterie met zich meedraagt. Deze bacterie brengt de ziekte van Lyme over van de teek op mens of dier.
Wat niet iedereen weet, dat is dat teken een heleboel andere bacteriën, virussen en parasieten met zich meedragen. Dit kan ook hele vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk hierbij aan chronische griepverschijnselen, hersenvliesontsteking en zenuwaandoeningen.
Hoe herken je een teek
Een teek is niet zo lastig te herkennen. Het is eerder een probleem om te ontdekken dat je slachtoffer bent van een tekenbeet. Wanneer een teek net op je lichaam terecht is gekomen dan is het een heel klein zwart plekje [1 tot 3 millimeter]. Het is vaak toeval als je een teek snel genoeg ziet zitten om hem vlak na de beet te verwijderen. Vaak zal je een teek pas opmerken en verwijderen na een aantal dagen omdat hij dan aardig is gegroeid. Na een paar dagen kan de teek zo groot worden als een speldenknop of zelfs een erwt. Je ziet dan een grijs bruin bolletje op je huid. Dan ben je eigenlijk al te laat om de teek te verwijderen.
De teek verwijderen doe je zo
Niet draaien!
Het verwijderen van een teek is niet zo moeilijk als je weet wat je doet. De meest gestelde vraag bij het verwijderen van een teek is of je moet draaien tijdens het verwijderen of niet. Het antwoord daarop is ‘nee’. Een teek verwijderen doe je niet door er aan te draaien!
Gebruik voor het verwijderen van een teek een puntige pincet
Een teek verwijder je thuis makkelijk met een puntige pincet. Geen platte pincet dus, maar echt een puntige. Je pakt de teek vanaf de zijkant beet, dus niet recht van boven. Vanaf de zijkant druk je de pincet aan beide zijden van de teek goed tegen de huid aan, en pakt de teek dan stevig vast zo dicht mogelijk bij de kop. Ideaal is het als je hem zo ongeveer tussen de kop en het achterlichaam kunt pakken. Dit zal vaak lastig zijn omdat de teek klein is, zeker wanneer je er snel bij bent.
Rustig gelijkmatig trekken, niet in één keer eruit rukken
Heb je de teek die je wilt verwijderen goed vast, dan trek je hem rustig recht omhoog. Geen draaiende beweging maken dus, en niet in één keer snel trekken. Langzaam in één beweging trekken. De teek zit best stevig vast, dus je zal de huid zeker mee omhoog trekken. Blijf langzaam doortrekken en je zal merken dat de teek ineens losschiet. Dit is de manier om een teek te verwijderen.
Wat als de kop van de teek blijft zitten, moet je die ook verwijderen?
Knijp je te hard in de teek, draai je wel of probeer je hem er met een snelle ruk uit te trekken, dan heb je een grotere kans dat je de kop van het achterlichaam scheidt. De kop van de teek zal dan achterblijven. Dit kan ook gebeuren als je op de juiste manier de teek probeert te verwijderen, maar de kans is dan wel veel kleiner.
Blijft de kop van de teek achter, moet je die dan alsnog verwijderen? Het idee is misschien eng, maar je kan de kop van de teek laten zitten. Deze komt na een tijdje vanzelf naar buiten.
Ontsmetten na het verwijderen van de teek, en noteer de plek van de tekenbeet
Heb je de teek verwijderd, zorg dan dat je de wond goed ontsmet.
Het is verstandig om na het verwijderen van de teek de plek te noteren waar de beet zat. Controleer af en toe die plek even. Doe dit voor een periode van ongeveer drie maanden. Krijg je binnen die drie maanden een verkleuring rond de tekenbeet, ga dan even langs de huisarts. Hou ook even in de gaten of je geen klachten krijgt die kunnen duiden op de ziekte van Lyme.
Wanneer ga je naar de huisarts na het verwijderen van de teek
– verkleuring van de huid rond de beet van de teek [kan tot drie maanden later]
– koorts, spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na de tekenbeet
– eerste tekenen dat je wellicht de ziekte van Lyme hebt zijn onder andere gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan
Tekenbeten voorkomen
Het voorkomen van een tekenbeet is lastig, maar je kunt de kans erop wel zo klein mogelijk maken door op de paden te blijven. Loop zo min mogelijk door het gras of tussen bosjes door.
Gebruik ook DEET. Dit anti-insectenmiddel werkt ook bij teken.
Draag zogenaamde Bugsox. Deze sokken voorkomen dat teken je benen op kunnen klimmen.