Vijver beschermen tegen reigers, zo deed ik het

Een reiger bij de vijver die probeert je vissen te stelen? Hoe kan je de vissen in je vijver beschermen tegen reigers, en hoe voorkom je dat een reiger weer terug komt.
Deze winter was er een reiger slim genoeg om een grote vis uit onze vijver te roven. Hierna was hij niet meer bij onze vijver weg te slaan. Dit was de start van mijn projectje om mijn vijver te beschermen tegen reigers.
Zo hebben wij dit probleem aangepakt.

reiger bij de vijver

Vijver beschermen tegen reigers : weg vis

We hebben al enkele jaren een vijver in onze tuin met daarin goudvissen. De vissen doen het supergoed, planten zich voort en groeien als kool. Dit jaar verscheen er voor het eerst een reiger bij de vijver. Hij landde eerst op de schuur, waarna hij het sprongetje naar de vijver maakte. We hadden een vijvernet over de vijver gespannen en waren er heilig van overtuigd dat de vissen veilig waren in onze vijver. Het net hing niet heel erg hoog boven de vijver, en aan de achterkant was het net open. Dit open stuk stond dicht bij de schutting met daarop klimop. We hadden nooit gedacht dat dat een probleem zou kunnen zijn, maar helaas zijn reigers slimmer dan we dachten. Bekijk hier de vijvernetten die te koop zijn bij Bol.com.

Begin van de winter verscheen heel af en toe een reiger bij de vijver. Het viel me op dat hij van de ene op de andere dag wel heel vaak langs kwam. De reiger was wel heel geïnteresseerd in de bewoners van onze vijver. Als hij vluchtte voor onze katten, of wanneer wij de reiger bij de vijver hadden verjaagd, dan bleef hij meestal heel dichtbij zitten en kwam hij na en paar minuten weer terug. Ik wist toen eigenlijk al dat ik wat meer moest gaan doen om onze vijver te beschermen tegen reigers, maar ik heb helaas niet snel genoeg gehandeld.
De tweede dag dat hij zo vaak verscheen zat ik in de huiskamer te werken toen ik in mijn ooghoek wat zag bewegen. Toen ik keek zag ik de reiger bij de vijver staan aan de achterkant waar het net open was. Ik zag hem zo een van onze grootste goudvissen uit het water halen. Ik sprong op en rende naar de deur. De reiger had het door en vloog meteen weg met de vis in zijn snavel. Een rotgezicht, zeker ook omdat dit juist een van onze favoriete vissen was die eerst in het aquarium van mijn dochter heeft gewoond, tot hij daar te groot voor was geworden. Vanaf dat moment veranderde de reiger in een strontvlieg [zoals we het in goed Nederlands vaak zeggen]. De reiger was niet meer bij de vijver weg te slaan. Mijn eerder uitgestelde project om de vijver te beschermen tegen reigers ging meteen vol van start.

Vijver beschermen tegen reigers : nieuw vijvernet plaatsen

Het net dat over de vijver hing had zijn langste tijd wel gehad, en toevallig hadden we daarom een maandje ervoor een nieuw vijvernet gekocht. Nadat de reiger de vis uit de vijver had gehaald, heb ik in de stromende regen het oude net verwijderd en het nieuwe vijvernet geplaatst. Ik heb hierbij gelet op de afstand tot de vijver rondom en de hoogte van het net boven de vijver.

Een reiger heeft ongeveer een bereik van 60 cm als hij zijn nek uitstrekt. Daarop heb ik het net door laten lopen tot een stukje voor de vijver, zodat de reiger niet met zijn snavel door het net bij het water kon komen. Ook boven de vijver heb ik gezorgd dat het vijvernet op iets meer dan 60 cm boven het water hangt. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat de achterkant van de vijver nu ook dicht is gemaakt. Ik dacht dat mijn vijver beschermen tegen reigers zo wel klaar was, maar helaas was mijn plan niet waterdicht.

Mijn fout bij het plaatsen van het net om de vijver gaf de reiger nog een kans

Rondom de vijver had ik alles dicht gemaakt met het net, en de hoogte klopte. Toch heb ik iets gedaan waardoor de vissen in de vijver nog niet goed genoeg beschermd waren tegen reigers. Aan de achterkant komt de vijver vrij dicht bij de schutting. Als de reiger daar weer tussen zou gaan lopen, zou hij heel dicht bij het water kunnen komen, ondanks het net. Wat ik dus heb gedaan, dat is het net vastmaken aan de schutting. Hierdoor kon de reiger niet meer op de grond achter de vijver langs lopen.
Waar ik echter geen rekening mee had gehouden, dat was dat hij daar toch op kon klimmen omdat de zijkanten wat lager waren en schuin liepen. De reiger wandelde dus zonder enige moeite het vijver net op en kon zo recht boven de vijver staan. Omdat zo’n net elastisch is, zakte het onder het gewicht van de reiger in zodat de hoogte van 60 cm boven het water bij lange na niet meer werd gehaald. De gaten van het net waren op zich te klein voor de reiger om er doorheen goed bij de vijver te kunnen, maar ik vertrouwde het niet. Hij zou misschien wel vissen kunnen verwonden. Ik kon dus weer een aanpassing doen aan het net om mijn vijver te beschermen tegen reigers.

Vijver beschermen tegen reigers

Vijvernet weer aanpassen

Een vijvernet is sterk dus je kan het best strak spannen, maar te strak kan het vijvernet beschadigen. Zeker wanneer een reiger met een gewicht van een paar kilo op het net gaat lopen balanceren. Ik heb de reiger hierna nog zeker tien keer weggejaagd bij de vijver. Ik liet de reiger wel iedere keer vrij lang zijn gang gaan omdat ik wilde zien wat hij exact deed. Iedere keer liep hij dezelfde route, en klom op hetzelfde plekje het net weer op. Pas toen ik het echt niet meer vertrouwde ben ik de reiger gaan verjagen.

Ik heb daarna een stukje van het oude vijvernet gebruikt om de zijkanten achter de vijver dicht te maken zodat de reiger daar niet meer op het net kon klimmen.
Het vervelende was alleen dat de reiger bij de vijver bleef terugkomen. Hoe vaak ik of de katten de reiger ook verjoegen, hij was nooit langer dan een half uur weg. Ik was er inmiddels wel van overtuigd dat ik voldoende had gedaan mij de vijver te beschermen tegen reigers en dat hij niet meer bij de vissen kon komen, maar de vissen werden helemaal gek van die reiger bij de vijver. Ze waren echt bang. Er hoefde maar iets in de omgeving van de vijver te bewegen en weg waren de vissen.

Ontmoedigingsbeleid werkt echt!

Omdat ik thuis werkte kon ik de vijver goed in de gaten houden. Op het moment dat de reiger op de schuur of bij de vijver landde, ben ik direct de reiger gaan verjagen. Daarbij viel me iets heel duidelijk op. De reiger werd steeds voorzichtiger. Iedere keer landde hij op de schuur, en hield mij heel scherp in de gaten. De reiger keek meer naar mij, dan naar de vissen in de vijver. Op een gegeven moment hoefde ik alleen maar naar buiten te kijken en de reiger vluchtte weer weg. Ook als hij wel in de tuin landde was hij echt heel voorzichtig, en hield de plek waar het gevaar vandaan kwam heel goed in de gaten, zelfs als ik me niet liet zien.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn ontmoedigingsbeleid [continue de reiger verjagen], in combinatie met het feit dat de reiger niet meer bij de vijver / vissen kon komen door het net, ertoe heeft geleid dat hij van de ene op de andere dag ook niet meer terug kwam bij de vijver. Ik heb heb de reiger nog twee keer bij de vijver gezien, maar na het vergeefs zoeken naar een opening tot de vijver heeft hij het opgegeven. Hierna geen reiger bij de vijver meer gezien. Hij zit nog in de buurt, want ik zie hem verderop regelmatig landen bij buren met een vijver, maar hij vliegt onze tuin steevast voorbij.

Conclusie 1:
Mijn conclusie is dus dat een net over de vijver goed werkt als die goed is geplaatst, maar ook dat de reiger niet meteen opgeeft als hij niet meer bij de vissen kan komen. Door een paar dagen de reiger steeds te verjagen voelde hij zich duidelijk niet veilig meer., en kwam niet meer terug.

UPDATE ­čśÇ
Reigers zijn blijkbaar echt slim.
Zoals ik al zei is het beschermen van mijn vijver tegen reigers goed gelukt met het net, maar de betreffende reiger terroriseert nog wel andere vijvers en sloten in de buurt. We liepen pas aan het einde van de straat langs een sloot waar een reiger stond te posten. Er liepen mensen langs zonder dat de reiger meer deed dan een beetje omkijken. Toen hij mij zag, zag je hem duidelijk schrikken, en hij hield mij heel scherp in de gaten. Toen ik tot op een meter of twintig afstand was, vloog de reiger snel weg. De reiger herkende mij als ‘gevaar’ en maakte zich snel uit de voeten. Dit was voor mij het ultieme bewijs dat je je vijver beschermen tegen reigers ook echt kan helpen met het ontmoedigingsbeleid. Zorg dat de reiger niet meer bij de vissen kan komen, en dat hij daarbij weet dat er gevaar dreigt.

Vijver beschermen tegen reigers, wat werkt wel en wat werkt niet

Ik heb in de tussentijd informatie gezocht over wat wel en niet werkt bij het ‘vijver beschermen tegen reigers’. Ook heb ik met mensen gesproken over hun ervaringen bij het verjagen van reigers.

Vijvernet
Ik heb dus ervaring met het vijvernet, en daaruit weet ik dat zo’n net ervoor kan zorgen dat de reiger echt niet meer bij je vissen kan komen. Voorwaarde is wel dat je het goed plaatst. Zorg dat het vijvernet hoog genoeg boven het water is, en dat er geen gat is waar de reiger gebruik van kan maken.
Ik persoonlijk vind het ook niet lelijk staan als je het netjes plaatst, en het is betaalbaar.

Zie een overzicht van vijvernetten bij Bol.com

Visdraden
Je hoort veel over visdraden spannen boven en rond de vijver of tuin zodat de reiger niet meer echt kan landen. Op zich kan dat goed werken, maar reigers zijn slim. Ik heb van een kennis gehoord dat dit maar tijdelijk een reiger tegen houdt om bij je vijver te komen.

Schrikdraad
Voor schrikdraad geldt ook dat het heel goed geplaatst moet rondom de vijver. Maar dan moet je geen mogelijkheid hebben dat de reiger direct in je vijver landt. Daar zouden visdraden boven de vijver dan wel nut hebben. Ook hier geldt, reigers zijn slim. Ieder klein foutje bij het plaatsen wordt door de reiger afgestraft. De reiger leert snel waar het schrikdraad zit en weet dat daar niets aan verandert. Hij zal dus gaan zoeken naar een oplossing voor zijn probleem.

Nepreiger, folie, bollen, kikkergeluiden etc.
Overal lees en hoor je dezelfde ervaringen. Een reiger zal voorzichtig zijn bij dit soort verjaag trucjes, maar als de reiger er eenmaal aan is gewend, dan wandelt hij weer net zo vrolijk naar je vijver. Geld uitgeven aan een nepreiger bijvoorbeeld doe je dan alleen voor je eigen plezier. Je vijver beschermen tegen reigers doe je er niet lang mee.

Eindconclusie
Ik ben geen reiger expert, maar ik weet uit eigen ervaring wel dat je vijver beschermen tegen reigers heel goed werkt met een vijvernet. Met het net goed geplaatst kan de reiger echt niet meer bij je vissen komen. De reiger zal na enge tijd en meerdere pogingen je vijver verlaten om niet meer terug te komen. Het door mij uitgevoerde ontmoedigingsbeleid heeft die beslissing van de reiger om onze vijver links te laten liggen zeker versneld ­čÖé