Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen

Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen. Problemen met het aansluiten of instellen van je koptelefoon in Virtual DJ? Zo los je het op!

Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen

De kortste weg naar succes

Mijn oplossing was het aanschaffen van een externe geluidskaart. Goedkoop en werkt prima. Bekijk een overzicht hiervan op Bol.com.

Waarom ik dit artikel heb gemaakt

Ik kan een aardig plaatje mixen, maar dan met name met twee ouderwetse draaitafels en een mengpaneel. Het hoeft voor mij niet allemaal zo hightech te zijn. Plaatjes op de draaitafels en aan de slag. Ik kom nog uit de tijd dat je met je horloge bij de hand de BPM van een plaat moest uitrekenen. Dat is tegenwoordig toch wel anders. Een tijdje geleden ben ik me gaan verdiepen in software voor het mixen van nummers op mijn laptop. Zo ben ik bij Virtual DJ terecht gekomen. Maar…

Het gebruik van de koptelefoon was mijn probleem

Ik liep tegen een probleem aan toen ik mijn koptelefoon wilde aansluiten en instellen in Virtual DJ. Ik heb niet het geduld om handleidingen te lezen, dus ben zelf aan de slag gegaan met het aansluiten van de koptelefoon. Het heeft me best een tijd gekost om het te laten werken, maar helemaal naar mijn zin was het niet. Uiteindelijk heb ik het vrij simpel opgelost. Een externe geluidskaart die ik heb gekocht bij Bol.com.

Gebruik een tweede of externe geluidskaart met Virtual DJ

Ik heb een laptop met een simpele geluidskaart ingebouwd. Ik las overal dat mijn probleem met het gebruiken van een koptelefoon in Virtual DJ simpel opgelost kan worden met een tweede geluidskaart. Nou kan je natuurlijk je laptop of PC gaan uitbreiden met een extra geluidskaart, maar ik heb gekozen voor een externe geluidskaart. Met deze externe geluidskaart is het aansluiten en instellen van je koptelefoon in Virtual DJ ineens vrij eenvoudig geworden. Een externe geluidskaart die je gewoon in een USB poort steekt, hoeft ook niet veel te kosten. Ik was voor mijn geluidskaart minder dan € 10,00 kwijt. Een mooi overzicht van externe geluidskaarten kan je hier zien bij Bol.com.
Een USB geluidskaart is over het algemeen plug en play.

Aansluiten en instellen van je koptelefoon in Virtual DJ met een externe geluidskaart

Heb je de externe geluidskaart aangesloten met je koptelefoon erin, dan kan je aan de slag met de instellingen in Virtual DJ. Het is verder eigenlijk heel simpel als je het eenmaal weet.

De juiste instellingen

Na het aansluiten van je koptelefoon via de externe geluidskaart, kan je verder met het instellen in Virtual DJ.

Via het tandwieltje rechtsboven kom je in de instellingen. In het schermpje wat dan naar voren komt klik je op AUDIO. Als het goed is zie meerdere opties verschijnen, waaronder USB geluidskaart. Zie de blauwe vakjes onder ‘uitgangen’ en ‘hardware’. Selecteer deze vakjes ook zoals op het plaatje hieronder.

Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen
Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen

Selecteer de master

Iets lager in het scherm zie je waarschijnlijk de uitgang ‘master’ staan, met daarachter de interne geluidskaart van je laptop of PC. In mijn geval staat er achter master de Realtek HDA (WASAPI), zie de tekst hierboven in geel. Je kunt je geluidskaart zo laten staan, of je interne geluidskaart zo instellen als master. De muziek die je nu afspeelt in Virtual DJ hoor je nu via je speakers van je laptop of PC.

Selecteer de koptelefoon

Zoals je hierboven kunt zien, heb ik al een hoofdtelefoon en USB geluidskaart toegevoegd. Heb je daar nog niets staan, dan kan je met het + tekentje een tweede uitgang aanmaken. Die tweede uitgang zet je dan op ‘hoofdtelefoon’ en daarachter kies je voor je externe geluidskaart. Klik dan iets lager op ’toepassen’.

Testen of je het aansluiten en instellen van je koptelefoon in Virtual DJ goed hebt gedaan

Met bovenstaande instellingen en twee nummers ingeladen in Virtual DJ, zou het goed moeten werken. Zet de instellingen in Virtual DJ net als hieronder.

Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen
Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen

In het voorbeeld hierboven speelt het nummer in het linker deck via de speakers van mijn laptop. Van het rechter deck heb ik het koptelefoontje aangeklikt. Deze speelt nu af via de koptelefoon. Zo simpel is het…

Koop een betaalbare externe geluidskaart, bijvoorbeeld hier op Bol.com, aansluiten, instellen en klaar.

TIP voor het aansluiten en instellen van je koptelefoon in Virtual DJ

Ik zit niet altijd in een eigen kamer. Soms zit ik ook wel in de huiskamer. In dat geval vind ik het ideaal om de speakers van mijn laptop niet te gebruiken, maar alles via mijn koptelefoon te doen. Het instellen van de koptelefoon in Virtual DJ voor beide decks werkt eigenlijk als hierboven. Je kiest alleen nu twee keer je externe geluidskaart. Met je linker speaker van je koptelefoon hoor je de master [chan 1 mono] en met het rechteroor hoor je alleen de koptelefoon [chan 2 mono]. Het is wel even wennen dat je je master altijd links hoort, dus ook als het rechter deck speelt, maar dat is even wennen. Niemand heeft dan in ieder geval last van je.

Virtual DJ koptelefoon aansluiten en instellen
Veel plezier.