Is heermoes eetbaar of is heermoes giftig

Is heermoes eetbaar of giftig? Of is heermoes onkruid wat je zo snel mogelijk moet verwijderen? Feiten en fabels over heermoes.

Heermoes in je tuin, een lastig probleem.

Veel mensen kennen het probleem, heermoes in de tuin. Ondanks het verwijderen op meerdere manieren van dit onkruid komt het steeds weer terug. Wat is heermoes, en is deze plant giftig of eetbaar? Hoe hou je deze plant in toom?
Voor ik verder inga op de vraag of heermoes eetbaar of giftig is, geef ik eerst meer algemene informatie over dit onkruid.

Heermoes eetbaar of giftig
Wat is heermoes, is het giftig of eetbaar

Wat is heermoes

Mensen kennen heermoes vooral als snel groeiend onkruid in de tuin. Wie geprobeerd heeft deze goed herkenbare plant te bestrijden, zal ook gemerkt hebben dat dit een hele opgave is. Heermoes is één van die planten die gewoon door blijft groeien, ondanks je verwoede pogingen om dit onkruid te bestrijden. Lukt het je om deze plant dit jaar om zeep te helpen, dan zal je zien dat hij het jaar erop meestal weer net zo hard terugkomt. De kans is groot dat de heermoes op meer plekken terugkomt dan waar je het vorig jaar hebt gezien. Hierover later meer.

Andere namen voor heermoes

Heermoes staat ook bekend als akkerpaardenstaart, roobol, unjer of kattenstaart. Officieel valt de plant onder de paardenstaartfamilie. Er zijn veel vragen over heermoes of het nou giftig is of eetbaar.

Wanneer start heermoes met groeien

In het voorjaar steekt de plant zijn eerste stengel boven de grond uit. Deze zijn te herkennen aan een bruinige / beige kleur met aan de bovenkant de sporenaren. De sporen [zaadjes] komen dan al boven de grond. Na een paar weken wordt de plant groen, en groeit dan in rap tempo door. Het is verstandig om te starten met het bestrijden van heermoes op het moment dat de eerste stengels boven de grond komen.

Leefgebied en wortels van de heermoes.

Zoals gezegd is de heermoes een plant die lastig te bestrijden is. Hij komt iedere keer terug, en dan ook nog op andere plaatsen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat deze plant hele lange wortels heeft. De wortels gaan diep de grond in, en hebben zijtakken die zich meters ver kunnen uitstrekken. Tijdens de groei wordt voeding in de wortels opgeslagen.

De wortels van de heermoes breken vrij makkelijk. Het probleem hierbij is dat uit ieder stukje wortel dat is afgebroken, weer een nieuwe plant kan groeien. De plant uit de grond trekken werkt niet. Ook het uitteken van de wortels gaat niet lukken, omdat ze zo diep en wijd verspreid groeien.

Wat is de beste voedingsbodem

Mede door de lange wortels, kan de heermoes op minder voedingsrijke grond groeien. Hoe verder de wortels reiken, hoe meer voeding er kan worden gevonden. De plant houdt van vochtige, voedingsarme en zure grond. Hoe droger en voedingsrijker de grond in je tuin is, hoe minder prettig dit stukje onkruid zich er zal voelen. Goed bemesten van je tuin, kalk toevoegen en zeker ook afvoeren van vocht uit de grond zal ervoor zorgen dat je de plant wat in toom kunt houden.

Heermoes bestrijden: De meeste bestrijdingsmiddelen werken niet

Het is dus duidelijk dat heermoes niet makkelijk te bestrijden is. De plant is bestand tegen veel chemicaliën waardoor besproeien met onkruid werende middelen meestal niet werkt. Uit de grond trekken van de plant laat per plant meters wortel achter waar weer een nieuwe heermoes uit kan groeien. Wegbranden met een onkruidbrander werkt wel, maar dat is dan voor één seizoen. De plant zelf brand je dood, maar de wortels blijven achter.

Wat is dan wel een goede oplossing tegen heermoes. Het weghouden van deze plant is lastig, maar je kan och een eind komen. Een deel van de oplossing staat hierboven al, maar bestrijden van heermoes kan je het beste als volgt aanpakken.

Heermoes bestrijden: Drainage, bemesten, schaduw.

Zorg voor een hele voedingsrijke grond. Bemesten dus. Voeg ook wat kalk toe.
Drainage van de grond is ook belangrijk. Op droge grond voelt de plant zich niet prettig.
Heermoes houdt niet van volle schaduw. Zijn er pekken dat de plant de kop opsteekt, vermijd daar dan direct zonlicht. Ook houdt de plant van ruimte. He je een tuin of border met dichte beplanting, dan zal dat de groei van de plant ook remmen.
Wat ook kan worden gebruikt bij het bestrijden van heermoes, dat is de plant uit de grond trekken wanneer je hem ziet, en het plantje dan op de plek laten liggen waar hij groeide. Zo wordt de grond ook ietsie voedingsrijker.

Is heermoes eetbaar of giftig

Heermoes kan giftig zijn, zeker voor paarden.

Om met giftig te beginnen. Heermoes zelf is giftig voor enkele andere planten. Bepaalde grassen kunnen niet ontkiemen in de nabijheid van deze plant. Zo zorgt het onkruid zelf voor ruimte om zich heen.

Heermoes kan giftig zijn voor mensen, maar zeker ook voor paarden. Zeker de soort die in moerasachtige natte omgevingen groeit kan gevaarlijk zijn voor paarden. De soort die je in de wei tegenkomt kan minder kwaad, tenzij er veel van gegeten wordt op een dag.

Heermoes is eetbaar, maar hou wat dingen in de gaten

Heermoes is eetbaar, maar je moet wel wat zaken hierbij in ogenschouw nemen. De jonge scheuten zijn te bereiden. Ook wordt gezegd dat de plant rauw gegeten kan worden. Hier moet wel bij gezegd worden dat je dan de plant eerst moet pellen. Ook breekt rauwe heermoes vitamine B af, en is daarom ook niet aan te raden om rauw te eten.

Er zijn bronnen te vinden waarbij de plant wordt ingezet ter verbetering van de gezondheid. Hier weet ik niet voldoende van om daar een mening over te hebben.