Kunnen zilvervisjes bijten? Alles over zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes

Kunnen zilvervisjes bijten? Alles over zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes. Waar komen ze vandaan en hoe los je het probleem op.

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes, een probleem van tegenwoordig

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Een groot probleem in de tijd van de goed geïsoleerde huizen! Een plaag zit in een klein kiertje… Wat moet je ermee en belangrijker nog… wat doe je ertegen. Kunnen zilvervisjes bijten?

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Een probleem, is er wat aan te doen? Kunnen zilvervisjes bijten. Het antwoord is niet waar je op hoopt!

Wij hebben ruim een jaar geleden een huis gekocht dat gebouwd is in 2002. Een mooi huis, goed geïsoleerd en in zeer goede staat. We komen uit een huis van ruim 30 jaar oud waar het met de isolatie een stuk minder goed gesteld is. In ons oude huis was het snel koud en ook al waren de ramen gesloten, er was altijd wel wat wind te voelen op sommige plaatsen. Op muggen, spinnen en wespen die op de fruitboom van de buren afkwamen na hebben we daar nooit last van vervelende beestjes gehad. Maar dat is in ons nieuwe huis wel even anders.

kunnen zilvervisjes bijten
Kunnen zilvervisjes bijten

Ik zal de soorten zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes onder de naam zilvervisjes samenvoegen hieronder want dat is bij de meeste mensen de naam waar ze onder bekend zijn ook al zijn het andere diertjes. BTW, naast de schade die deze diertjes aanbrengen laten ze ook huidschilfertjes en uitwerpselen achter waar mensen die er gevoelig voor zijn allergisch op kunnen reageren. Deze kans is niet zo heel groot, maar toch…..

Klik hier om de producten om zilvervisjes te bestrijden te bekijken bij Bol.com.

Een korte inleiding voor we verder ingaan op de vraag of zilvervisjes bijten

Na de overdracht zijn we vol goede moed begonnen met het aanpakken van de woning. We wilden flink gaan verbouwen. Op dag 1 maakte ik voor de eerste keer kennis met deze onprettige beestjes. In de huiskamer zat op meerdere plekken het stucwerk los. Bij het verwijderen van deze losse stukken schoten er iedere keer enkele van deze zilvervisjes weg. Een onprettige kennismaking. Op dat moment had ik nog het idee dat het verwijderen van het losse stucwerk het probleem wel op zou lossen maar helaas….. Toen ik diezelfde dag de houten plinten in de huiskamer van de muur af begon te halen wist ik niet wat me gebeurde.

Een zilvervisjes invasie

De eerste plint was ongeveer een meter lang en toen ik die los trok schoten er direct honderden van deze smerige beestjes alle kanten op. Nadat ik ze zoveel mogelijk plat had gestampt begon ik wat huiverig voor wat ik tegen zou komen aan het volgende stukje plint. Ook daar hetzelfde probleem. Ik heb die dag zeker een paar duizend zilvervisjes vernietigd. Na wat simpel speurwerk bleken ze echt overal te zitten op de beneden etage. Op de eerste etage waar de slaapkamers zich bevinden bleek het mee te vallen maar op zolder liepen de rillingen weer over mijn rug toen ik het zeil wat op de grond lag weghaalde. Opnieuw een compleet leger aan klein donker rondrennend ongedierte.

Kiertjes en naden, kitten, kitten en kitten

Omdat wij flink zouden gaan verbouwen dacht ik dat wij er met de juiste aanpak wel vanaf zouden kunnen komen. De hele vloer op de begane grond is eruit gegaan waarna er vloerverwarming in is gekomen en er een mooie nieuwe vloer in gelegd is. Verder hebben wij in het hele huis ieder minuscuul kiertje dicht gekit. Daarbij heeft een aantal maanden de verwarming uitgestaan terwijl het buiten vroor. Binnen was de temperatuur gemiddeld 5 graden maar we bleven de beestjes tegenkomen. Laat mij dit alvast vertellen… Alle gaten en kieren dichtmaken lost het probleem niet op!

Ik ben informatie gaan verzamelen over de diverse visjes. Zoals eerder gezegd heb je globaal drie soorten visjes: zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes. Elk van deze visjes heeft zijn eigen ideale leefomgeving. Enkele kenmerken van deze diertjes…

Zilvervisjes en kunnen zilvervisjes bijten

Zilvervisjes duiden over het algemeen op een vochtprobleem. Een luchtvochtigheid van 70 % is ideaal voor deze diertjes. Om die reden komen ze vaak voor in badkamers en toiletten of in andere vochtige ruimtes. Het diertje kan er slecht tegen als je de luchtvochtigheid verlaagt. Als de luchtvochtigheid lager wordt dan 50% zullen de zilvervisjes niet makkelijk meer overleven.

Zorg dus voor een goede ventilatie van de ruimtes. Belangrijk is ook dat er voldoende lucht rond kan stromen om de vochtige lucht af te voeren. Zorg dat er ook voldoende ruimte is dat het vocht ook weg kan, daarmee bedoel ik dat je meubels niet direct tegen de muur aan moet zetten maar dat er altijd een stukje vrij blijft waardoor de lucht kan bewegen. In het geval je last hebt van een vochtige kruipruimte is het isoleren van de vloer een goed plan. Doe dus iets aan de luchtvochtigheid! Over het algemeen heb je weinig schade van zilvervisjes.

Het antwoord op de veelgestelde vraag “Kunnen zilvervisjes bijten?” staat iets verderop in de tekst.

Papiervisjes

Papiervisjes zijn een stuk lastiger! De naam zegt het al. Deze visjes leven voornamelijk van papier en komen dan ook voor in en bij boeken en dozen. Het probleem is dat ze schade aanbrengen aan boeken en dergelijke. Om papiervisjes te weren is het goed om de temperatuur onder de 18 graden en de luchtvochtigheid ook weer zo laag mogelijk te houden. Alle plaatsen waar het warm kan worden zoals de gaten in de muur waar verwarmingsbuizen doorheen lopen zijn plaatsen waar ze zich heerlijk voelen. Gaat daarheen en vermenigvuldigt u! Isoleren die plekken! Een handige tip is om boeken en belangrijke papieren in plastic kratten te zetten omdat ze niet tegen gladde wanden op kunnen klauteren.

Ovenvisjes

Ovenvisjes komen niet vaak voor in huizen. Dit heeft er vooral mee te maken dat ze zich heerlijk voelen bij een temperatuur van 30 graden of hoger. Deze kom je dus eigenlijk alleen tegen op de zolder bij de verwarmingsketel. Ook hier geld weer: goed ventileren zodat de warme lucht zo snel mogelijk wordt afgevoerd.

Kunnen zilvervisjes bijten?

Veel mensen vragen of zilvervisjes kunnen bijten. Veel voorkomende vragen zijn:
Kunnen zilvervisjes bijten?
Hoe herken je een beet van een zilvervisje?

Bovenstaande vragen zijn simpel te beantwoorden. Nee.. Zilvervisjes bijten niet, dus de beet die je hebt zal wel van een ander dier komen, maar niet van een zilvervisje, ovenvisje of papiervisje.

Hoe kan je zilvervisjes het beste aanpakken

Bestrijding
Zilvervisjes bijten dus niet. Het bestrijden van dit ongedierte. Hoe en heeft het überhaupt wel nut? Om te beginnen is het zaak alle mogelijke kiertjes dicht te maken hoe klein ze ook zijn! Dat op zich is al een onmogelijke taak maar hoe minder verstop plekken hoe beter. Naast de tips die hiervoor zijn genoemd zijn er meer mogelijkheden. Oma’s tip voor het vangen van deze vieze visjes is een uitgeholde aardappel in een plastic zakje leggen. Zorg wel dat ze een ‘loopplankje’ hebben zodat ze in het zakje kunnen vallen en er niet meer uit kunnen. Een glazen schaaltje met een loopplankje werkt ook goed. In het geval u een enkel verdwaald zilvervisje in huis hebt, is dit een goede aanpak.

Middeltjes tegen zilvervisjes

Verder zijn er middeltjes in de handel op basis van synthetische pyrethroïden. Deze doden de visjes en zijn als ze gebruikt worden volgens de gebruiksaanwijzing niet giftig voor mens en huisdier. Het is wel zeer giftig voor bijen en koudbloedige dieren, dus als je vissen in huis hebt zorg er dan voor dat er niets in het water terecht komt. Verder zijn er diverse middeltjes (spuitbussen) tegen kruipende insecten die wel werken maar ze zijn niet speciaal voor het aanpakken van de visjes.

Zilvervisjesplaag

Heb je last van een plaag, dan kan je dus weer beginnen met goed ventileren, let op de temperatuur en maak alle gaten en kieren die je tegenkomt dicht. Je kunt dan ook een professioneel bedrijf inhuren die ze komt bestrijden! Laat dit ook altijd aan de experts over want er wordt met giftige stoffen gewerkt! Als je het rigoureus aanpakt, kijk dan of je het hele blok mee kan laten doen want deze diertjes komen enige tijd later echt wel weer via de buren bij u binnengewandeld.

Kom je ooit van zilvervisjes af

Laat mij u voor u deze kostbare stap neemt even het volgende vertellen: Eind 2009 was ik op bezoek bij het bedrijf Rentokill Pest Control. Dit is één van de gespecialiseerde bedrijven in het uitroeien van ongedierte. Ik heb daar meteen de vraag gesteld hoe wij thuis van deze vieze beestjes af komen. Het antwoord was weinig bemoedigend… Het antwoord was “Niet! Als je ze eenmaal in die aantallen in huis hebt kom je er nooit meer vanaf!” De uitleg was dat je het rondrennende ongedierte wel uitschakelt maar de eitjes blijven liggen en komen later uit. Je kan het door af en toe deze beestjes te laten bestrijden wel in de hand houden maar helemaal eraf kom je nooit meer! Of het goed is voor je eigen gezondheid dat laat ik even in het midden.

Ik heb mezelf er maar bij neergelegd dat ik ze overal tegenkom en dat ik eerst mijn kleding even uit sla voor ik het aantrek. Ieder visje die ik zie krijgt te maken met mijn schoen, vuist of elektrisch tennisracket. Als laatste nog even het volgende… Als je ze plat stampt of dood slaat is de kans groot dat er eitjes achterblijven die later weer gevonden worden door een ander diertje dus ookal is mama er niet meer, de kinderen komen op een andere manier dan toch nog ter wereld. Zorg er dan voor dat je de plek waar het diertje naar de visjeshemel is geslagen met een vochtig keukenpapiertje even afgenomen wordt.

Ik hoop dat ik wat meer duidelijkheid heb kunnen scheppen en u enigszins gerust heb kunnen stellen want deze diertjes horen bij het leven van tegenwoordig! Zilvervisjes bijten in ieder geval niet.