Zilvervisjes in bed, zo krijg je ze eruit. Met deze oplossing snel alle zilvervisjes uit je bed
Je bed is toch wel één van die plekken waar je niet gestoord wilt worden door ongedierte zoals zilvervisjes of bedwantsen. De gedachte dat deze beestjes ’s nachts terwijl je lekker ligt te slapen rondwandelen, voelt niet fijn. Zilvervisjes in bed…. hoe krijg je ze eruit?
Spring direct naar jouw onderwerp:
- Waarom zitten zilvervisjes graag in je bed
- Zijn zilvervisjes gevaarlijk
- Hoe krijg je ze uit je bed
- Zelf behandelen of een expert inhuren

Waarom zitten zilvervisjes in bed
Zilvervisjes komen meestal voor in de nieuwere, goed geïsoleerde woningen. Deze woningen hebben, juist door die goede isolatie, een vrij constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Dit is de ideale basis voor een groeiende zilvervisjesfamilie in je huis. Meestal zie je zilvervisjes in je badkamer, toilet, keuken en verstopt achter plinten en in kieren in je woonkamer. Zilvervisjes in bed kom je niet zo heel vaak tegen. (verwar bedwantsen niet met zilvervisjes in bed) Overdag zal je ze niet snel zien, maar ’s nachts komen de zilvervisjes in bed tevoorschijn.
Ze wonen in je hele huis
Zilvervisjes lopen je hele huis door, ook via de buizen waar de elektra ligt. Zo verspreiden ze zich door je hele huis. Je slaapkamer is ook geen onprettige plek voor ze. Ze komen via de poten van je bed of ombouw in je bed terecht. Wanneer ze zich daar eenmaal hebben gevestigd, dan willen ze daar niet meer weg. Je bed is voor zilvervisjes ook een heerlijke leefomgeving. Toch komen ze er niet zo heel vaak voor, zeker niet omdat je je beddengoed regelmatig wast. Maar hebben ze eenmaal hun plekje veroverd….. dan willen ze daar het lieffst blijven wonen.
Waar verstoppen de zilvervisjes zich in je bed
Zilvervisjeskunnen zich overal in je bed goed verstoppen. Tussen de dekens of dekbed, onder je matras, of in de kiertjes die ieder bed wel heeft. Wanneer zilvervisjes je bed hebben gevonden, en je doet er niets aan, dan zullen er snel meer bij komen. Het is geen fris idee dat ze over je heen wandelen wanneer je slaapt.
Schuilt er gevaar van zilvervisjes in bed
Gevaarlijk of niet? Om meteen met de deur in huis te vallen, nee ze zijn niet gevaarlijk. Zilvervisjes kunnen op zich niet zo heel veel kwaad. Het is meer het idee waar je de kriebels van krijgt. Toch kunnen deze diertjes wel wat problemen met zich meebrengen.
Ze zijn wel vervelend
Zilvervisjes bijten niet, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Wat wel zo is, dat is dat ze wel je beddengoed kunnen beschadigen omdat ze ervan eten. Om precies te zijn eten de zilvervisjes de cellulose die erin zit. Nou zal je dit niet snel zien, want zo heel veel schade doen de zilvervisjes niet, tenzij het aantal te ver oploopt.
Allergische reactie
Sommige mensen kunnen wel allergisch reageren op deze diertjes. Zilvervisjes in bed die s nachts gezellig bij je zitten, kunnen zo wel de nodige overlast veroorzaken. Denk hierbij aan wat uitslag of enige benauwdheid of verstopte neus. Zeker wanneer je er gevoelig voor bent is het echt wel een heel vervelend probleem.
Zilvervisjes in bed, hoe krijg je ze eruit
Zilvervisjes in huis zijn niet makkelijk te bestrijden. Gelukkig is dit wat makkelijker in je bed. In principe kan je er vanuit gaan dat je zilvervisjes in je huis nooit helemaal uitgeroeid krijgt, zelfs niet met behulp van een professionele ongediertebestrijder. Zilvervisjes in bed zijn ook niet heel makkelijk te bestrijden, maar met de nodige inzet kom je zeker een heel eind. Zilvervisjes leggen eitjes. Zilvervis eitjes kunnen jaren blijven liggen en dan nog uitkomen.
Schoonmaken die handel… en schoon houden
Het is belangrijk om de zilvervisjes in bed zoveel mogelijk te verwijderen. Dit doe je door je beddengoed te wassen, je matras van je bed af te halen en goed te stofzuigen. Vergeet de randjes en kiertjes zeker niet, aangezien hier zilvervisjes of eitjes kunnen zitten. Daarbij is het behandelen van je matras met bijvoorbeeld stoomreiniging een goede optie tegen zilvervisjes in bed. Hierbij behandel je je hele matras met hete stoom.
Ook het regelmatig luchten van je matras is belangrijk in de strijd tegen deze meeslapers. Draai je matras niet alleen om, maar haal hem van je bed af, en zet hem een dag lang opzij, het liefst bij het open raam. Hierdoor kan je matras goed drogen, wat zilvervisjes minder prettig vinden dan een vochtiger matras.
Wat ook goed is om te doen, is je matras uitkloppen met een ouderwetse mattenklopper. Vergeet ook niet je hele ombouw van je bed, en het onderstel goed te reinigen en stofzuigen. Herhaal dit zeker in het begin in de strijd tegen zilvervisjes in bed regelmatig.
Stofzuigen en ventileren
Waar je ook winst kan behalen , is je slaapkamer regelmatig goed te stofzuigen, en naden en kieren dicht te maken. Dus ga met bijvoorbeeld de kitspuit je kamer door.. Ventileer je slaapkamer goed en zet, zeker in de koudere maanden, het raam regelmatig een stukje open zodat de temperatuur minder prettig wordt voor de kleine kruipertjes. Zet je matras ook los naast dit open raam om zo de zilvervisjes in bed weg te krijgen.
Alleen lokdoosjes is niet een volledige oplossing
Je kan erover denken om lokdoosjes voor zilvervisjes in je slaapkamer te plaatsen, maar dit zal het probleem niet verhelpen. Het helpt wel om het probleem wat te verminderen, maar zowel de beestjes als de eitjes moeten je bed wel uit. Daarbij zal slechts een relatief klein aantal zilvervisjes in deze lokdoosjes terecht komen. Zeker zilvervisjes in bed komen niet in deze lokdoosjes terecht.
Naden en kieren van je bed zou je eventueel kunnen behandelen met gif, maar pas wel op dat dit geen plekken zijn waar je mee in aanraking kan komen, of waar je kinderen of huisdieren bij kunnen. Gebruik ook nooit gif in je bed, zelfs niet onder je matras. Het probleem pak je dus in geen geval effectief genoeg aan met gif of lokdoosjes.
Zilvervisjes in bed zelf bestrijden of een expert inhuren
Je kan zelf zilvervisjes in bed bestrijden, maar omdat ze in je hele huis leven kan het zijn dat ze terugkomen. Een ongediertebestrijder kan wel het algemene probleem in je huis aanpakken, maar je bed zal nooit met een bestrijdingsmiddel behandelen. Hierbij zal je dus toch echt zelf het werk moeten doen. Reinigen, stofzuigen, luchten, uitkloppen, stomen…
Minder zilvervisjes in huis betekent natuurlijk ook een kleinere kans dat ze bij je komen slapen, echter ooit vindt er wel weer een de weg naar dat lekkere bed. Uitroeien van zilvervisjes in je huis gaat ook door een expert nooit helemaal lukken, aangezien deze diertjes in de kleinste gaatjes en kieren leven, en zelfs door elektra leidingen door je hele huis wandelen.
Het is dus een vervelend en hardnekkig iets, maar met de nodige energie en volharding krijg je het probleem wel opgelost. Je moet het schoonhouden ook blijven doen natuurlijk.
Zilvervisjes in bed, een probleem dat je zelf kunt oplossen, als je er op tijd bij bent. Verwar ze niet met bedwantsen.