Bedwantsen, beestjes in bed

Bedwantsen, kleine beestjes in bed

Bedwantsen, deze kleine beestjes in bed zijn een wereldwijd groeiend probleem. Kleine vampiertjes die tijdens je nachtrust in bed kruipen om bloed te drinken. Wat zijn bedwantsen en hoe hou je ze uit bed. 

Bedwantsen, beestjes die je niet in huis wilt hebben.
Bedwantsen vormen een wereldwijd groeiend probleem. Ook in Nederland zijn deze beestjes ruimschoots vertegenwoordigd. Het probleem van deze insecten is dat bedwantsen ze zich snel vermenigvuldigen en zich vrij makkelijk verspreiden. Heb je eenmaal bedwantsen in huis, dan zijn ze bijna niet meer weg te krijgen. Tijdens de nacht kruipen deze kleine beestjes bij je in bed, om zich te goed te doen aan je bloed, terwijl je geniet van een welverdiende nachtrust. Bedwantsen bewegen zich geruisloos door je bed, dus anders dan bijvoorbeeld muggen, word je niet gewaarschuwd voor de aanwezigheid van deze beestjes in je bed.

De overlast van bedwantsen
Bedwantsen hebben bloed nodig. Dit bloed halen ze bij mensen en andere zoogdieren. Ze kunnen ziekten overbrengen, al komt dat in Nederland gelukkig niet veel voor. Een beet van een bedwants is pijnloos, dus wanneer deze beestjes je bijten merk je daar niets van. De huid reageert op de beet, met jeuk als gevolg. Vervelend is dat bedwantsen het meestal niet bij één beet houden, maar meerdere malen op verschillende plekken bijten waardoor er op meerdere plekken jeuk ontstaat. In extremere gevallen kan er na een beet van een bedwants huiduitslag of eczeem ontstaan. In dat geval is het raadzaam om langs de huisarts of apotheek te gaan voor de behandeling hiervan.
Bedwantsen zijn kleine beestjes in bed die in toenemende mate overlast veroorzaen

Hoe herken je bedwantsen
Bedwantsen zijn van nature kleine lichtbruine beestjes met een plat en ovaal lichaam. Ze worden tot ongeveer 5 mm lang. Als bedwantsen gegeten hebben, worden ze donkerder van kleur en zet het lichaam op waardoor het ronder wordt. Zoals de naam al doet vermoeden komen ze voornamelijk voor in slaapkamers. Overdag verstoppen bedwantsen zich in kleine kiertjes, achter plinten, in de zomen van matrassen, in de kiertjes die zitten in een bed frame en achter de bed ombouw. Ze zitten in dit laatste geval voornamelijk achter aan de kant van het hoofdeind. Dit waarschijnlijk omdat de bedwantsen niet alleen afkomen op onze lichaamswarmte, maar ook op de kooldioxide die we uitademen.

Als er sprake is van een bedwantsen plaag in bed, dan is dit meestal te zien aan de kleur van het matras. Deze zal donkerder worden als gevolg van de uitwerpselen van deze kleine beestjes. Daarnaast zal het matras een onaangename geur gaan afscheiden. Het mag vanzelfsprekend zijn dat de aanwezigheid van deze kleine beestjes in bed, met alle vervuiling die bedwantsen achterlaten, niet bepaald goed is voor de gezondheid.

Bedwantsen beet

Zoals hierboven al is gezegd, voel je een bedwantsen beet in principe niet. De bedwantsen beet zal meestal op plekken te vinden zijn, waar bloedvaten net onder de huid liggen, al kan een bedwantsen beet over het hele lichaam voorkomen. Bedwantsen bijten vaak meerdere malen, maar wel in een redelijk klein gebied. In het geval van een aantal bedwantsen beten dicht bij elkaar, dan is dat het resultaat van één bedwants. Zijn er bedwantsen beten te vinden op meerdere plekken op het lichaam, dan is dat een teken dat er meerdere kleine beestje bij je in bed zijn gekropen.

Over het algemeen roept een bedwantsen beet in het begin weinig reactie op bij het slachtoffer, maar bij veelvuldige bedwantsen beten kan dit zeer zeker veranderen. Mochten er bij het opstaan kleine onverklaarbare bloeddruppeltjes in het laken zitten kan dit zeker duiden op de aanwezigheid van bedwantsen in bed.

Hoe komen bedwantsen in bed

Bedwantsen, deze ongenode kleine beestjes reizen vaak met je mee na een verblijf in een hotel waar een plaag heerst. Dit probleem komt in hotels in alle prijsklassen voor. Hier komen de bedwantsen zelf, of hun eitjes, terecht in kleding of koffers, waarna ze met je mee naar huis reizen en u het bedwants probleem thuis zeker ook krijgt. In het geval je het vermoeden hebt dat je in een hotel een bedwantsen beet hebt opgelopen, meld dit dan direct. Overleg met het hotel over een oplossing en zorg ervoor dat al uw kleding, koffers en bezittingen zo snel mogelijk gereinigd worden. Naast het verspreiden via hotels, kunnen ze ook mee naar huis genomen worden in kleding of in meubels.

Voorkom verspreiding van bedwantsen en/of bedwantsen plaag

Als u de gelukkige huizenbezitter bent met een bedwantsenplaag, zorg er dan voor dat deze diertjes zich niet kunnen verspreiden door met besmette kleding, koffers en bezittingen naar een hotel te gaan of te gaan overnachten bij vrienden of kennissen. Informeer ook uw buren want deze beestjes kunnen zich, net als andere probleemdieren van dit moment zoals zilvervisjes / ovenvisjes / papiervisjes, makkelijk van uw woning naar die van de buren verplaatsen. Het aanpakken van het bedwantsen probleem betekent in het geval u in een flat of rijtjeshuis woont, dat zowel u als uw buren actie zullen moeten ondernemen. Wanneer je buren geen actie ondernemen tegen de bedwantsen, kunnen deze kleine beestjes na een tijdje weer bij jou in bed liggen, ook al heb jij de bedwantsen eerder uitgeroeid.

Bedwantsenplaag / bedwantsen bestrijden

Hoe te handelen in geval van een bedwantsen plaag
Bedwantsen zijn door jezelf eigenlijk niet uit te roeien, maar er zijn wel een aantal zaken die je zelf kunt doen om het probleem zo klein mogelijk te houden. Om te beginnen is het belangrijk om alle kiertjes, gleuven, gaatjes en andere plekken waar deze kleine beestjes zich kunnen verstoppen, goed te stofzuigen en daarna te dichten. Een grondige schoonmaak van je huis is noodzakelijk in het gevecht tegen bedwantsen. Vergeet hierbij niet achter de plinten (stofzuiger) en plekken als de ombouw van je bed en matras goed schoon te maken. Zorg ervoor dat u het huis ook goed schoon houdt anders is de kans groot dat het bedwantsen probleem weer terug komt, met het probleem van de kleine beestjes in je bed. Ook zijn er verdelgingsmiddelen te koop die je binnenshuis tegen bedwantsen kunt gebruiken en bijvoorbeeld achter de plinten te spuiten. Als je echt last hebt van een bedwantsen plaag, dan zijn al deze handelingen niet voldoende om een einde te maken aan de aanwezigheid van deze kleine beestjes in je bed.

Om een zo groot mogelijke kans te maken om een plaag van deze bedwantsen te stoppen, kan het noodzakelijk zijn om een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Deze bedrijven weten precies welke bestrijdingsmiddelen in welke hoeveelheden moeten worden gebruikt tegen de bedwantsen. Zeker ook niet onbelangrijk… Je kunt er bij professioneel gebruik verzekerd van zijn dat het bestrijden van bedwantsen geen nadelige gevolgen heeft op jouw gezondheid en op die van uw huisdieren.

Bedwantsen, kleine beestjes in bed. Handel voor het te laat is.