Leren horlogebandje schoonmaken

Lederen horlogebandje schoonmaken, hoe doe je dat

Leren horlogebandjes zien er vaak mooi en luxe uit. In het begin zijn ze wat stug maar na een tijdje dragen worden de bandjes soepeler en gaan ze meer naar je pols staan. Horloges met een leren horlogebandje dragen lekker maar er is wel één probleem met lederen horlogebandjes. Een beetje afhankelijk van je doen en laten op een dag gaan eigenlijk alle leren bandjes op een gegeven moment onfris ruiken, zo niet stinken. Het wordt dan tijd om je horlogebandje te reinigen, maar hoe doe je dat het beste.

Reinigen en onderhouden horlogebandje

Leren horlogebandjes gaan bij regelmatig dragen van je horloge vroeg of laat minder fris ruiken. Uit ervaring weet ik dat de volgende manier het beste werkt.

Om te beginnen maak je een sopje. Doe wat zeep in lauw water. Hou er rekening mee dat je vrij weinig zeep gebruikt. Teveel zeep maakt je bandje er vaak niet mooier op. Gebruik een zachte schone en niet pluizige doek waarmee je je horlogebandje schoonmaakt.

Wrijf eerst het ergste vuil eraf met een droge doek.
Maak de doek vochtig met het sopje en wrijf voorzichtig over het horlogebandje. Niet te hard poetsen, ook dit maakt je bandje er niet mooier op. Je bandje mag best goed nat worden. Heb je het bandje goed schoongemaakt met het sopje, dan neem je hem nog een paar keer voorzichtig af met een schone vochtige doel (alleen water) om zoveel mogelijk zeep te verwijderen. Hierna leg je je horloge te drogen. Zorg ervoor dat het horlogebandje weer door en door droog is voor je hem verder behandelt, dus laat hem voor alle zekerheid een dag liggen ofzo.

Behandelen van je leren horlogebandje

Is je bandje helemaal droog, dan is het tijd om je bandje te gaan behandelen. Je zal vaak merken dat de minder frisse geur er nog niet helemaal uit is.
Vaak lees je dat je het horlogebandje in kan spuiten met schoenenspray om zo te voorkomen dat vocht en vuil vat krijgt op je horlogebandje maar persoonlijk vind ik dat geen echt effectieve oplossing. Als je bandje na het reinigen nog wat ruikt en je gebruikt schoenenspray dan zal je merken dat de overgebleven geur er niet mee verdwijnt. Bovendien maakt het je leer niet zichtbaar mooier.

Mijn advies: gebruik leercrème voor het behandelen van je leren horlogebandje. Na het reinigen en goed laten drogen van je horlogebandje vet je het horlogebandje in met leercrème. Nadat het goed is ingetrokken wrijf je het weer uit. Hanteer hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de leercrème. Gebruik van deze leercrème zorgt voor een mooie uitstraling van het bandje en de laatste geur verdwijnt ook eigenlijk altijd uit het bandje. Let wel op dat je alleen je horlogebandje invet en niet je hele horloge 😉

Voorkomen en onderhoud

Wanneer je een horloge koopt met een leren bandje is mijn advies altijd : Voorkomen is beter dan … stinken. Met andere woorden, wanneer je een horloge koopt met een leren bandje zorg er dan voor dat je het bandje onderhoudt. Gebruik regelmatig, dus voordat de band minder fris gaat ruiken, leercrème. Dit is goed voor het bandje zelf en verkleint de kans op een stinkend horlogebandje enorm.