Snuitkevers in huis

Snuitkevers in huis is dat een probleem? Zijn deze kevers schadelijk of kunnen ze in je huis geen kwaad? Dit moet je weten over snuitkevers.

Oei, snuitkevers in huis. Probleem of geen probleem?

Veel mensen kennen het verschijnsel wel. Je ziet in je huis ineens iets zwarts voorbij wandelen. Eerst twijfel je of het een spin is die voorbij loopt, maar dan zie je het… het is een snuitkever. De snuitkever is bruin/ zwart van kleur met een klein kopje en dik achterlijf. De meeste mensen zetten de kevers buiten omdat ze denken dat ze daar goed aan doen. Niet iedereen kent de problemen van snuitkevers. Hoe goed bedoeld, snuitkevers vanuit huis naar je tuin verhuizen is ook niet de beste oplossing.

Snuitkevers vanaf de lente zie je ze weer in huis.

Wanneer de lente weer in aantocht is en de temperaturen weer oplopen, zie je de snuitkevers weer verschijnen. De kevers worden dan actiever. Het is dan ook in de lente dat je de eerste kevers voorbij kan zien wandelen. Als je één snuitkever ziet dan is dat meestal een teken dat er meer in je huis zitten.

Snuitkevers en planten

Wanneer je snuitkevers in je huis ziet lopen, kan je soms de link leggen naar planten dei niet goed groeien of zijn doodgegaan. Snuitkevers en planten gaan namelijk niet goed samen. Zeker in de tuin kunnen snuitkevers flink wat schade aanrichten. Aangevreten planten, slecht groeiende planten, of planten die doodgaan, snuitkevers kunnen echt een probleem zijn.

Snuitkevers zijn gek op wortels van planten. Omdat de kevers ze van binnenuit opeten is het vaak al te laat wanneer je ziet dat het niet lekker gaat met je plant. Zeker wanneer je grotere planten hebt die zomaar ineens dood gaan, kan dat goed het werk van snuitkevers zijn. Begint een plant zomaar ineens problemen te vertonen, ga dan eens op zoek naar snuitkevers.

snuitkevers in huis
Snuitkevers in huis

Op zoek naar snuitkevers in je huis en tuin.

Snuitkevers zijn eigenlijk nachtdieren maar je ziet ze overdag ook wel lopen. Het is vaak lastig te zien of je planten worden vernietigd door deze kevers. Wanneer je het vermoeden hebt dat snuitkevers zich tegoed doen aan je planten, onderneem dan wel actie.

In het geval van een snuitkeverprobleem heb je zo goed als zeker larven en eitjes in de aarde zitten. Helaas zijn die te klein om te zien met het blote oog. Echt vaststellen of je last hebt van deze knagertjes is dan ook lastig, tenzij je ze op heterdaad betrapt. Als blijkt dat je last hebt van snuitkevers, dan is de beste oplossing eigenlijk om de besmette plant en alle aarde meteen het huis uit te werken en weg te gooien. De pot moet voor hij opnieuw wordt gebruikt eerst goed worden schoongemaakt om nieuwe besmetting te voorkomen.

Heb je last van snuitkevers in de tuin die zich aan je planten tegoed doen, dan is het bovenstaande geen optie. In dat geval is de beste remedie de eitjes en larven aanpakken met aaltjes.

Snuitkevers bestrijden

Snuitkevers zijn lastig te bestrijden, of het nou in huis is of in de tuin. Ze hebben een erg hard schild waardoor ze niet snel dood te maken zijn. Verandering in temperatuur en klimaat doen de kever niet zoveel. De diertjes kunnen wel vier maanden zonder voedsel. Daarnaast hebben ze eigenlijk geen natuurlijke vijanden, al kan je die wel kopen en inzetten ;-).

Snuitkevers komen vaak het land in met planten die worden ingevoerd en besmet zijn met deze kevers. Het kan dus zomaar zijn dat je de kevers in je huis haalt zonder dat je het weet.

Inzetten van aaltjes om snuitkevers te bestrijden.

Snuitkevers die je in huis tegenkomt, zou ik met de stofzuiger weghalen om zo de snuitkever populatie wat in te dammen. Als in de stofzuiger voldoende stof zit, dan zie je de snuitkevers hoogstwaarschijnlijk niet meer terug. In de tuin werkt dat natuurlijk niet, dus daar start je het bestrijden van de snuitkevers meteen bij de bron… de larven. Als de larven het niet overleven, dan kan je het probleem beperkt houden.

De beste manier om de larven van snuitkevers aan te pakken, is met het gebruik van aaltjes. Deze aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de snuitkever. Je koopt deze aaltjes en giet ze in water uit over de grond. De aaltjes gaan de grond in op zoek naar larven van de snuitkever. Ze zetten hun kroost af in de larven van de snuitkever waarna de larve dood gaat. De aaltjes gaan hierna op zoek naar een volgende larve.

Mijn ervaring met aaltjes en het bestrijden van snuitkevers in huis en tuin

Mijn ervaring met het bestrijden van snuitkevers met aaltjes is echt positief. Ieder jaar aan het begin van de lente zet ik aaltjes uit in onze tuin. Mijn planten in de tuin zien er echt stukken beter en gezonder uit dan voor de tijd dat ik met aaltjes de strijd aanging met de snuitkevers. Ik hou wat aaltjes over en doe die bij de planten in huis ook in de aarde om de snuitkevers te bestrijden.