Flyboarden, durf jij het aan?

Flyboarden, een nieuwe rage

Flyboard Nederland

Er is een nieuwe rage aan het ontstaan, Flyboarden. Tot een paar jaar geleden hadden nog maar weinig mensen ervan gehoord. Als je probeerde om uit te leggen wat het exact inhield kon je een paar reacties verwachten, waaronder “Oh, is dat Flyboarden” of “Nooit van gehoord. Het lijkt me wel gaaf maar ook moeilijk.”. De laatste jaren zie je het steeds vaker. Mensen die vliegen op een soort snowboard met waterstralen eronder.

Vliegen op een Flyboard, ook jij kan het

Tijdens een eerste les kan eigenlijk iedereen wel een vlucht maken. Het komt niet zo heel vaak voor dat het mensen echt niet lukt om het water uit te komen. Heb je er een klein beetje feeling voor dan kan je al een leuke vlucht maken tijdens je eerste flyboardles. Je moet niet verwachten dat je meteen trucs uithaalt en kan gaan stunten maar de meer simpele dingen willen vaak wel lukken. Met de meer simpele dingen bedoel ik dat je een aantal meter het water kan zweven en een beetje kunt sturen. Na wat oefenen kan je het board de richting op sturen waar je hem hebben wilt. Wat veel mensen tijdens de eerste les ook redelijk lukt is als een soort dolfijn sprongen maken over het water. Je duikt onder waarna je boven water uitkomt en een aantal meter verder weer onder water verdwijnt. Zo kan je al springend en duikend hele afstanden afleggen. Zie het als een dolfijn die tijdens het zwemmen sprongen maakt. Een verslag van een eerste Flyboardles kan je hier zien: https://blog.saro.nl/flyboarden . Zoals je kunt zien is het begin lastig maar na een minuut of zeven proberen en een paar flinke smakkers op het water ging het best lekker. Zelfs het dolfijntje spelen ging goed.(foto’s en film door elkaar)

Hoe werkt Flyboarden

Het principe van Flyboarden is eigenlijk niet zo heel ingewikkeld. Je start met een Flyboard waarop schoenen zijn bevestigd. Aan het board zit een lange slang bevestigd die weer aan een waterscooter vast zit. Wanneer de persoon op de waterscooter gas geeft dan wordt er water door de slang gepompt richting je flyboard. Onder je voeten zitten gaten waardoor het water naar buiten spuit. Het leuke is dat de flyboarder de waterscooter bestuurt en voortrekt.

Om boven water te komen moet je rechtop gaan staan, je benen goed strekken en zorgen dat de waterstralen recht naar beneden gaan. Als je eenmaal boven water bent kijk je naar de horizon en duw je je hielen iets naar beneden. Daarmee zorg je dat de waterstralen recht naar beneden gaan en je boven water blijft. Als dat lukt kan je langzaam aan proberen te sturen en later wellicht voor dolfijn spelen.

Flyboarden is geschikt voor de meeste mensen. Hou wel rekening met vallen op het water want dat kan soms wat hard aankomen.
Het is ook een super cadeau. Mensen verwachten een hoop voor hun verjaardag maar een flyboardles… dat verwachten ze nou net weer niet. Er zijn ook Flyboard cadeaubonnen te koop (klik voor meer info). Misschien leuk om te geven. Flyboarden is een avontuur op zich.