Geld verdienen met het verkopen van je foto’s

Verdien geld met het verkopen van je foto’s

Iedereen maakt wel foto’s. Het zou zomaar kunnen dat je geld in handen hebt. Misschien zijn die foto’s van je wel geld waard. Of je nou gewoon kiekjes maakt omdat je wat leuks ziet, omdat fotograferen je hobby is of omdat fotograferen je werk is maakt niet uit. Loop eens door je fotocollectie heen en kijk of er foto’s bij zitten die wellicht gebruikt kunnen worden op een website, een folder, in een artikel in boek – blad of krant, op een poster of noem maar op. Het kan heel goed dat je foto’s geld waard zijn.

Niet alleen professionele foto’s

Iedereen kan foto’s verkopen. Je hoeft echt geen professional te zijn om geld te verdienen met je foto’s. Als je een redelijk fototoestel hebt en je hebt een beetje een oog voor het maken van leuke plaatjes dan heb je voldoende om geld te gaan verdienen.

Wat voor foto’s?

Alle soorten foto’s zijn geschikt om te verkopen. Het is wel zo hoe unieker de foto, hoe groter de kans dat je er geld voor krijgt. Daarbij moet de foto wel goed scherp zijn. Een bewogen of ietwat onscherpe foto gaat niet worden verkocht. Natuurfoto’s, objecten, mensen, dieren, nieuws, kunst en noem het maar op. Maak een foto waarop je onderwerp eruit springt en waarvan de kwaliteit goed is en je bent klaar. (Zie hier voorbeelden van foto’s die te koop staan)

Geld verdienen met het verkopen van je foto’s, hoe gaat dat in zijn werk?

Het hele principe is eigenlijk vrij simpel. Je meldt je aan bij een website waar foto’s worden verkocht, een zogenaamde stock site. Na het aanmelden ga je je foto’s, waarvan jij denkt dat die te verkopen zijn, uploaden naar de website. Hierna geef je de foto een korte en lange omschrijving en je geeft zoekwoorden op. Dit zijn woorden die betrekking hebben op je foto en waarop je foto dus gevonden kan worden als mensen die zoekwoorden intikken op die website. Kiest iemand jouw foto om te downloaden, dan krijg jij er een vergoeding voor. Dat is alles. Een van mijn favoriete stock sites is Dreamstime.

Oh, wanneer je je foto’s hebt aangeboden op de website dan zal een van de beheerders je foto eerst keuren om te kijken of hij aan de eisen voldoet. Ze kijken of de foto scherp is, of het onderwerp eruit springt, of de belichting goed is en dat soort dingen. Geen schokkende zaken dus. Een tip hierbij is om, voordat je je foto gaat uploaden, de foto even op 100% grootte te bekijken. Op die manier kijkt een beheerder van de website ook naar jouw foto’s.

Hoeveel kan je verdienen?

Als je een paar foto’s te koop aanbiedt dan zal je er niet rijk van worden. Het zit een beetje in de soort foto’s en het aantal foto’s. Hoe meer foto’s je uploadt, hoe groter je verdiensten dan ook zullen zijn. Zeker een beetje hobbyfotograaf kan best wel een leuk centje verdienen hiermee. Er zijn zelfs mensen die hier hun hele inkomen mee verdienen. Kijk op de website voor de verdiensten.

Welke stock site?

Er zijn veel stock sites. Ze lijken allemaal hetzelfde maar hebben vaak kleine verschillen in onder andere de uitbetaling. Zo heeft iedereen zijn favoriete site. Mijn favoriete website, waar ik dan ook het meeste mee verdien, is Dreamstime. Ik persoonlijk vind het voordeel van deze site dat foto’s niet zo heel snel worden afgekeurd. Ook het aantal downloads is goed. Let wel dat het erg afhangt van de zoekwoorden welke je hebt gebruikt hoe vaak je foto wordt gezien. Denk hierover goed na.

Meteen je foto’s verkopen? Kijk eens hier..

Veel plezier met fotograferen.