Geen wifi op zolder: oplossing

Geen wifi op zolder? Wanneer je geen wifi op zolder hebt, dan ligt de oorzaak daarvan in je eigen netwerk De oplossing voor wifi op zolder is vrij eenvoudig.

Geen wifi op zolder, de oorzaak is je eigen netwerk thuis

Wifi is een soort toverwoord. Iedereen verwacht een goed wifi signaal door de hele woning, ook op zolder. Toch komt het in heel veel gevallen voor dat je geen wifi bereik hebt door je hele woning en dat er helemaal geen wifi op zolder is. Vaak krijgt de internetprovider hier de schuld van, terwijl het je eigen wifi netwerk is waar het probleem zit. Wanneer je geen wifi op zolder hebt, dan zal je er zelf wat aan moeten doen. We gaan hier niet zo diep op de oorzaak in van een slecht wifi netwerk in de woning. We houden het op dat punt bij een paar feiten. Hoe je het wifi bereik zelf verbetert kan je hier lezen, maar dit gaat niet specifiek over het feit dat je geen wifi op zolder hebt. De meest simpele oplossing daarvoor (in de meeste gevallen) staat toch hieronder.

Oorzaken slechte wifi in huis / geen wifi op zolder
Zoals gezegd gaan we in dit artikel niet a te diep in op de oorzaken en oplossingen van het bereik van je wifi in huis, maar weg willen wel kort aangeven hoe het komt dat je in huis vaak niet overal goede wifi hebt, of helemaal geen wifi op zolder hebt.

Geen wifi op zolder oplossing

Een wifi netwerk zet je op met een draadloos modem of router. Voor het gemak spreken we in dit artikel alleen over een router. Een router is eigenlijk niets meer dan een zender en ontvanger in één. Deze router sluit je met een kabel aan, aan je modem. De router zendt internetsignaal uit, en ontvangt deze signalen weer terug vanaf je PC, laptop, tablet, telefoon, spelcomputer etc. Het hele bereik van je wifi netwerk hangt dus af van de sterkte van het uitgezonden signaal in de woning. Hiermee gaat het dus om het signaal van je router, maar ook van alle andere apparatuur die je gebruikt zoals je PC, tablet, telefoon, etc.

De router sluit je aan aan je modem. Het modem is aangesloten op internet, op de plek waar dit je huis binnenkomt, meestal in de meterkast. Dit betekent dus dat je router vaak in de meterkast staat, of in andere gevallen vaak in een hoekje ergens in de woning als daar je aansluiting binnenkomt. Vanaf dat punt wordt je wifi netwerk opgezet. Het wifi signaal wordt nadelig beïnvloed door bijvoorbeeld de afstand tussen de router en de gebruikte internet apparatuur, muren – deuren – vloeren waar het signaal doorheen moet, storende elektrische apparatuur direct bij de router, netwerken van buren, en natuurlijk de kwaliteit van je router. Al deze punten kunnen er dus voor zorgen dat je geen wifi op zolder hebt. Zonder te diep in de details te duiken, kan je dus van me aannemen dat deze punten samen de oorzaak zijn van slechte wifi in de woning, en het feit dat je geen wifi op zolder hebt.

Slechte wifi in huis, geen wifi op zolder, kan je oplossen door meer wifi apparatuur verspreid door de woning te plaatsen, en zo je wifi netwerk uit te breiden. Het beste is het om PC’s rechtstreeks met een kabel aan te sluiten. Het uitbreiden van je wifi netwerk met routers of wifi extenders kan de oplossing zijn voor het feit dat je geen wifi op zolder hebt, maar er is een andere mogelijkheid waar lang niet iedereen aan denkt. Dit is door gebruik te maken van powerline adapters. Dit heeft wat voor en nadelen, maar het kan zeker een goede en makkelijke oplossing zijn voor het feit dat je geen wifi op zolder hebt.

Geen wifi op zolder: Powerline Adapters

Wanneer je geen wifi op zolder hebt, kan je je wifi netwerk uitbreiden met routers of wifi extenders. Wanneer je een PC op zolder hebt staan, dan is het te allen tijde aan te raden om deze rechtstreeks aan te sluiten op je router beneden met een UTP kabel, maar een kabel trekken van de meterkast naar de zolder is niet altijd mogelijk. Wanneer je geen wifi op zolder hebt kan de oplossing liggen in het gebruik van powerline adapters. Bekijk diverse powerline adapters bij Bol.com.

Zoals gezegd, powerline adapters kunnen de oplossing zijn wanneer je geen wifi op zolder hebt. Er zijn powerline adapters met en zonder wifi, en met en zonder stopcontact erin.
Powerline adapters werken, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, via het elektriciteitsnet in je woning zelf. Met andere woorden, je krijgt je internetsignaal aangeleverd op zolder via je stopcontact. Geen wifi op zolder via de lucht, maar via het stopcontact wel.

Hoe werken powerline adapters:
Powerline adapters die je kan gebruiken om het probleem van geen wifi op zolder op te lossen werken als volgt: Powerline adapters zijn apparaatjes die je in het stopcontact stopt. 1 adapter stop je in het stopcontact bij je router of modem, en deze sluit je aan op je router of modem met een UTP kabel. Dit is al de helft van de installatie.

Je gaat hierna met een tweede (of derde / vierde) adapter naar het stopcontact waar je een PC met een kabel aan wilt sluiten, of waar je een extra wifi punt wilt opzetten. Heb je geen wifi op zolder, dan zoek je daar een stopcontact uit, het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar je (het meest) gebruik maakt van internet. Daar stop je ook een powerline adapter in het stopcontact. De twee (of drie of meer) powerline adapters die je verspreid door je huis plaatst, maken via het elektriciteitsnet in je woning contact met elkaar. Je elektriciteitskabels worden dus gebruikt als internetkabel. Wanneer de adapters met elkaar verbonden zijn, dan kan het internetsignaal dus van het ene stopcontact naar het andere stopcontact worden gestuurd. Zo kom je met je internet eigenlijk in alle uithoeken van het huis. Geen wifi op zolder / geen internet op zolder kan je zo dus oplossen.
Er zijn wel wat voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van powerline adapters om het probleem van geen internet op zolder op te lossen.

Powerline adapters met en zonder wifi

Er zijn powerline adapters met en zonder wifi. Dit betekent dat je bij de aanschaf rekening moet houden met het feit of je apparatuur met een kabel aan wilt sluiten aan de adapters, of dat je op meer punten in huis wifi punten wilt maken. Heb je geen wifi op zolder, maar wil je dat wel? Dan kies je voor adapters met wifi. Dan heb je zowel wifi op zolder, en je kunt een computer direct aansluiten met een kabel. Is wifi op zolder niet nodig omdat je je PC met een UTP kabel rechtstreeks aansluit, dan kan je kiezen voor een goedkopere adapter zonder wifi.

Powerline adapters met en zonder ingebouwd stopcontact

Powerline adapters zijn er met en zonder ingebouwd stopcontact. Omdat je zo’n adapter in een stopcontact stopt, ben je dat stopcontact kwijt. Er zijn powerline adapters die voorzien zijn van een eigen stopcontact, zodat je deze kan gebruiken als stopcontact.

Voordelen en nadelen

Geen wifi op zolder, zijn powerline adapters dan de ideale oplossing? Nee, de oplossing is niet zaligmakend. Om te beginnen is en blijft het altijd het beste om zoveel mogelijk apparatuur met een UTP kabel direct aan te sluiten aan het modem of router. Alleen met een UTP kabel direct aangesloten is maximale stabiliteit en de volledige snelheid van je internetverbinding gegarandeerd. Internet via wifi heeft altijd snelheidsverlies.

Voordelen van powerline adapters bij geen wifi op zolder
– Powerline adapters zijn bijna plug en play. Je moet ze alleen koppelen middels wat simpele stappen (knopjes indrukken). Ze zijn dan ook eigenlijk door iedereen zelf te plaatsen
– Er hoeven geen losse kabels getrokken te worden van je router naar zolder
– Het is stabieler dan een wifi verbinding
– Je kunt computers direct aansluiten met een kabel, of kiezen voor meer wifi punten in huis
– Er zijn powerline adapters met en zonder ingebouwd stopcontact. Adapters met ingebouwd stopcontact zijn dan niet alleen de oplossing voor geen wifi op zolder, maar je kunt gewoon je stopcontact blijven gebruiken.

Nadelen van powerline adapters bij geen wifi op zolder
– De internetsnelheid is afhankelijk van de inrichting van je elektriciteitsnetwerk. Het kan zijn dat je op het ene stopcontact de bij je internet abonnement behorende snelheid dicht benadert, en dat je bij een ander stopcontact flink wat snelheidsverlies hebt. Dit merk je pas na het ingebruikname van de adapters. Geen wifi op zolder is hiermee opgelost, maar de snelheid kan wisselend zijn per stopcontact.
– Er is geen garantie dat het in alle gevallen op alle stopcontacten werkt. Bij nieuwere huizen zal het eigenlijk altijd wel werken, en zal eigenlijk de snelheid per stopcontact verschillen. Bij oudere huizen kan het zijn dat het niet overal werkt. Dat heeft te maken met de bouw van het elektriciteitsnetwerk.

Geen wifi op zolder? Powerline adapters kunnen de oplossing dus zijn, maar let op, er kleven wat voor- en nadelen aan.