Waze vs Flitsmeister

Waze vs Fitsmeister, welke is beter

Waze en Flitsmeister zijn twee vergelijkbare apps voor navigatie en waarschuwingen voor onder andere gevaarlijke situaties en politiecontroles op je route. Welke app is beter, Waze of Flitsmeister? Ik heb nu ruim een jaar lang Waze en Flitsmeister naast elkaar gebruikt en vergeleken en getest. Waze vs Flitsmeister, welke is de beste?

Lees ook mijn review over de Flitsmeister Two, of bekijk de FM Two meteen op Bol.com.

Waze vs Flismeister : Spring direct naar jouw onderwerp
* Navigatie
* Correctheid maximum snelheden
* Snelheid kaartupdates
* Gemak zelf invoeren meldingen in Waze en Flitsmeister
* Extra opties van Flitsmeister
* Waze vs Flitsmeister : de winnaar

Navigatie waze vs flitsmeister
Waze vs Flitsmeister welke is beter

Waze vs Flitsmeister : overview

Waze en Flitsmeister zijn twee applicaties die niet zo heel veel van elkaar verschillen. Zowel Waze als Flitsmeister kunnen gebruikt worden voor navigatie, en kunnen je onder andere waarschuwen voor gevaarlijke situaties, flitspalen, politiecontroles, en ongelukken op je route. Na ruim een jaar testen heb ik een aantal goede en minder goede punten gevonden bij deze apps, en er is voor mij zeker één de beste. Ik ga de belangrijkste punten aanstippen in deze wedstrijd : Waze of Flitsmeister, welke app werkt makkelijker en welke app heeft de vetste mogelijkheden.
De belangrijkste verschillen tussen Waze en Flitsmeister die je moet weten noem ik hieronder.

Waze vs Flitsmeister : Navigatie

Wanneer je het gaat hebben over Waze vs Flitsmeister dan begin je bij het begin, en dat is navigatie. Is Waze beter als navigatiesysteem, of is Flitsmeister beter? Mijn persoonlijke ervaring wijst hierbij zeker een winnaar aan.

Waze vs Flitsmeister, verschillen die mij zijn opgevallen wanneer je ze gebruikt als navigatie app. Ik heb heel veel kilometers gereden met beide apps naast elkaar in gebruik. Hieronder mijn ervaringen met beide apps tijdens een route van regio Den Haag naar het plaatsje Willingen in Duitsland. We hebben een keer de route heen en terug gereden met Waze als routeplanner, en een keer met Flitsmeister. We hebben het geprobeerd met Flitsmeister, dat is misschien een betere omschrijving.

Waze vs Flitsmeister: Navigeren met Waze
Tijdens de eerste rit naar Willingen heb ik Waze gebruikt. Omdat ik een ander navigatiesysteem heb van Garmin wat zich al meermaals heeft bewezen als supergoed navigatiesysteem, heb ik die ook aangezet naast Waze. Zo kon ik de Garmin en de Waze route vergelijken.

Na het invoeren van het adres van bestemming viel me op dat de Garmin ongeveer dezelfde reistijd berekende als Waze. Er zat tien minuten verschil in. Waze gaf 10 minuten langere reistijd aan, wat vertraging was onderweg. Over het navigeren met Waze kan ik simpel zijn, dit ging perfect. Waze stuurde ons via de snelste weg en zonder problemen naar de plaats van bestemming.
De terugweg was gelijk aan de heenweg wat effectief navigeren betreft. Onderweg was een ongeluk gebeurd waardoor Waze ons netjes om de vertraging heen leidde.

Waze vs Flitsmeister: Navigeren met Flitsmeister
We hebben dezelfde rit naar Willingen en weer naar huis ook geprobeerd te rijden met Flitsmeister. Zoals je leest is dit alles behalve vlekkeloos gegaan. Opnieuw had ik mijn eigen navigatie, en daarbij stiekem ook Waze, aangezet naast Flitsmeister.
Het eerste wat opviel was dat Waze en mijn Garmin beide weer dezelfde reistijd aangaven, en dat Flitsmeister bijna veertig minuten meer aangaf. We zijn gaan rijden volgens de door Flitsmeister aangegeven route. Voor een groot deel ging het goed, maar in Duitsland ging Flitsmeister wel hele vreemde routes aangeven. Toen we de route van Flitsmeister volgden zagen we ook de aankomsttijd van Waze en Garmin toenemen. We zijn daarna overgeschakeld op Waze.

Terug naar Waze

Op de terugweg van Willingen naar huis heb ik opnieuw de drie apparaten aangezet. Opnieuw gaf Flitsmeister een veel langere reistijd aan dan Waze en Garmin. We kennen de route inmiddels, en het viel ons op dat we in Duitsland door Flitsmeister een heel andere kant werden opgestuurd dan normaal. Op een gegeven moment raakte Flitsmeister totaal de weg kwijt…. letterlijk… Mijn oude Garmin en Waze wisten precies waar we reden, maar volgens Flitsmeister was er helemaal geen weg waar we reden. Opnieuw Waze weer gebruikt om ons weer op de goede route te krijgen.

Extra kans voor Flitsmeister

Omdat Flitsmeister een Nederlandse app is, had ik het idee dat het ermee te maken kon hebben dat navigatie in Duitsland niet goed ging. Eenmaal terug in Nederland heb ik Flitsmeister weer een kans gegeven om de route binnen Nederland te berekenen naar huis. Opnieuw opvallend dat Flitsmeister een route had berekend gewoon binnen Nederland die ruim een half uur langer was dan Waze en mijn Garmin. Ook hier Flitsmeister maar weer niet gevoerd.

Mijn persoonlijke ervaring als het gaat om Waze vs Flitsmeister : Navigatie van Flitsmeister kan in de verste verte niet tippen aan Waze.
>> Over de kaart updates van Flitsmeister vertel ik hieronder meer.

Waze vs Flitsmeister : maximum snelheden

Waze vs Flitsmeister, hoe staat het met de maximum snelheden die beide apps aangeven. Zowel Waze als Flitsmeister laten in het schermpje zien wat de maximum snelheid is op de weg waar je rijdt. Zo kan je in de gaten houden of je niet te hard rijdt.
Waze vs Flitsmeister: Welke app geeft de snelheden het beste aan.

Waze vs Flitsmeister : Maximum snelheden in Waze
Over Waze kan ik kort zijn. De maximum snelheid die Waze aangeeft klopt vrijwel altijd. Op het moment dat de maximum snelheid van een weg verandert, past Waze dat eigenlijk altijd direct aan. Het is echt uitzonderlijk dat de maximum snelheid van een weg in Waze niet klopt.

Waze vs Flitsmeister : Maximum snelheden in Flitsmeister
Ook Flitsmeister geeft in het scherm de maximum snelheid aan die op de weg waar je rijdt gereden mag worden, tenminste… dat is de bedoeling. Mijn persoonlijke ervaring is dat Flitsmeister hier veel…. heel veel steken laat vallen. Het komt tijdens iedere rit voor dat er snelheden die Flitsmeister aangeeft niet kloppen.

Stel dat je op een weg rijdt waar je 80 km/u mag rijden en dat je een stoplicht nadert waar je maar 50 km/u mag rijden, dan past Waze dat netjes aan. Flitsmeister past dit vaker niet aan dan wel. Dat kan soms best verwarrend zijn. Je zal met regelmaat Flitsmeister horen zeggen dat er ergens een roodlichtcamera staat die ook flitst op snelheid 50 km/u, en dat de maximum snelheid die Flitsmeister toont nog gewoon op 80 km/u staat.

Flitsmeister regeert te laat

Hetzelfde heb ik in mijn eigen woonwijk. Je nadert de wijk via een weg waar je 80 mag rijden. In de wij zelf mag je 30 km/u rijden. Wanneer ik al drie straten verder ben in de wijk staat de maximum snelheid van Flitsmeister nog op 80 km/u. Pas veel later springt hij naar 30 km/u.

Flitsmeister geeft aan dat ze één keer in de maand van Rijkswaterstaat een database krijgen met alle snelheden van wegen in Nederland. Ik vraag me dan af wat de oorzaak is dat de snelheden die Flitsmeister aangeeft zo vaak niet kloppen. Gaat Flitsmeister niet goed om met de snelheden per locatie of heeft Rijkswaterstaat niet de juiste gegevens. Ik heb hier wel ideeën over, maar kan er niets met zekerheid over zeggen.

Waze vs Flitsmeister maximum snelheid winnaar… zonder twijfel Waze

Waze vs Flitsmeister : Bijwerken kaart

Ook over de actualiteit van de kaart kan ik vrij kort zijn. Bij Waze is de kaart bijna helemaal actueel. Gebruikers van Waze kunnen tijdens het rijden wijzigingen aangeven. Na controle verschijnt dit dan snel in de kaart.

Flitsmeister ontvangt een keer per maand updates van Rijkswaterstaat, dus je zou zeggen dat de kaart van Flitsmeister maximaal een maand achterloopt, maar dat is ook niet altijd het geval. In de omgeving van mijn woonplaats is een rotonde gemaakt. Op het moment dat deze rotonde in aanbouw was, was dit al te zien in Waze. Toen de rotonde in gebruik werd genomen stond dat in no-time goed in de Waze kaart. Bij Flitsmeister heeft dit nog ruim anderhalve maand geduurd.

Waze vs Flitsmeister : kaartupdates – Winnaar opnieuw Waze

Waze vs Flitsmeister : Meldingen

Zowel Waze als Flitsmeister waarschuwen je voor situaties op de weg. Hierbij kan je denken aan ongelukken, stilstaande voertuigen, werkzaamheden, snelheidscontroles, flitspalen etc. Deze meldingen worden gedaan door gebruikers van de apps. Zo kan je zelf een melding maken in zowel Flitsmeister als Waze waarmee je anderen waarschuwt. Zie je bijvoorbeeld een politiecontrole of een auto die op een gevaarlijke plek stilstaat, dan kan je dat in beide apps invoeren, waarna de mensen die achter je rijden meteen de melding zien zodat ze er rekening mee kunnen houden. Zit er veel verschil bij de meldingen als je gaat kijken naar Waze vs Flitsmeister?

Waze vs Flitsmeister : meldingen bij Waze
Wanneer je Waze open hebt staan, dan zie je rechts onderin een oranje cirkel. Door hierop te drukken kan je meldingen toevoegen. Zo kan je anderen waarschuwen voor een file, politiecontrole, ongeval, gevaarlijke situatie of afsluiting. Ook kan je een kaartprobleem melden aan de beheerders van Waze. De hiervoor genoemde opties zijn ook weer onderverdeeld in categorieën, zodat je een duidelijke melding kan maken in Waze. Deze optie bij Waze werkt prima. Omdat er vrij veel mensen met Waze rijden is de kans groot dat je kort nadat bijvoorbeeld een snelheidscontrole is gestart je hier al voor wordt gewaarschuwd.

Meldingen invoeren Waze

Het menu om meldingen in te delen is overzichtelijk, maar in mijn ogen iets te klein, waardoor je je echt even moet focussen op het scherm wanneer je een melding wilt maken. Een ander nadeel vind ik dat je alleen meldingen kunt maken voor je eigen rijstrook. Zie je bijvoorbeeld een auto met pech staan op de andere rijbaan (tegemoetkomend verkeer), dan kan je daarvoor geen melding maken.

Waze vs Flitsmeister : meldingen bij Flitsmeister
Flitsmeister heeft ongeveer dezelfde mogelijkheden als Waze, dat verschilt dus niet zoveel. Wat Flitsmeister in mijn ogen beter doet dan Waze, dat is dat de opties die je kunt kiezen om een melding te maken groter zijn. Het is helemaal schermvullend met grote letters. Je ziet dus makkelijker dan bij Waze welke optie je moet hebben. Een klein nadeel is wel dat je soms moet scrollen, omdat niet alle opties in beeld passen. Ik vind dat het maken van een nieuwe melding bij Flitsmeister iets lekkerder werkt dan bij Waze.

Waze vs Flitsmeister : meldingen – geen duidelijke winnaar, licht voorkeur voor Flitsmeister

Waze vs Fitsmeister : de extra gave opties van Flitsmeister

Flitsmeister heeft een paar super vette opties die Waze niet heeft. Deze opties zijn niet superbelangrijk maar ze zijn wel heel erg gaaf.

Slimme verkeerslichten
Een hele vette optie die Flitsmeister heeft is dat zogenaamde slimme verkeerslichten worden getoond in je Flitsmeister app. Met andere woorden, bovenin de app van Flitsmeister verschijnen verkeerslichten / stoplichten met dezelfde kleur als het stoplicht zelf. Kom je aanrijden bij een kruising waar bijvoorbeeld vier verkeerslichten hangen boven de weg (1 linksaf, 2 rechtdoor, 1 rechtsaf), en het stoplicht voor rechtsaf springt op oranje, dan gebeurt dit in je Flitsmeister app ook op hetzelfde moment. Zit er een vrachtwagen voor je, dan kan je in je Flitsmeister app zien welke kleur de stoplichten voor je hebben. Een supervette optie. Er moet bij gezegd worden dat dit alleen bij slimme stoplichten werkt.
Dit onderdeel is op dit moment nog niet uitontwikkeld, er komt nog meer informatie bij.

Matrixborden in beeld
Een handige optie die Flitsmeister ook heeft ingebouwd in de applicatie, dat is de weergave van de matrixborden in de app. Je kent de matrixborden wel, die digitale verkeersborden boven de weg waarmee bijvoorbeeld de maximum- of adviessnelheid wordt aangegeven. Deze snelheden kunnen variëren. Ook kunnen matrixborden met een rood kruis aangeven of een rijstrook is gesloten, of met een groene pijl dat de spitsstrook is geopend. Witte – zogenaamde verdrijfpijlen – kunnen op de matrixborden aangeven dat je van rijstrook moet wisselen. Deze matrixborden worden in real time ook getoond in je Flitsmeister app, een leuke maar ook handige optie.

Waarschuwing voor naderende hulpdiensten
Een andere supergave optie die Flitsmeister heeft is dat Flitsmeister je kan waarschuwen voor naderende hulpdiensten. Wij hebben dit meegemaakt op een vrij drukke kruising in Den Haag. Het stoplicht voor ons stond op groen, en toen wij net wilden gaan rijden kregen we van Flitsmeister de melding dat er een ambulance onze kant op kwam. Hij was voor ons nog niet te zien of te horen, maar Flitsmeister waarschuwde ons er al voor. Op de kaart in de Flitsmeister app konden wij in real time precies zien waar de ambulance reed. We hebben daardoor besloten om even te wachten met het oversteken van de kruising, en hebben de ambulance voor laten gaan. Eenmaal gepasseerd verdween de melding weer snel uit de app.

Flitsmeister Two

Flitsmeister heeft ook de Flitsmeister Two. Dit kleine apparaatje waarschuwt je voor gevaarlijke situaties en controles. Hij start ook automatisch de Flitsmeister app op wanneer je gaat rijden.
Ik heb de Flitsmeister Two uitgebreid getest. Lees hier mijn review.

Waze vs Flitsmeister : Extra’s – Flitsmeister heeft een paar hele vette extra’s die Waze (nog) niet heeft. Het is aan jou hoe belangrijk je deze optie vindt.

Waze of Flitsmeister : welke app is de beste

Flitsmeister timmert commercieel hard aan de weg. Je hoort de naam Flitsmeister regelmatig langskomen op de radio om flitsers te melden. Flitsmeister is bij het grote publiek daardoor misschien iets bekender dan Waze, maar welke is nu beter.

Waze vs Flitsmeister : mijn winnaar
Mijn ervaringen met Waze en Flitsmeister maken voor mij Waze de grote winnaar. De reden hiervoor haal ik nog even kort uit de tekst hierboven.

  • Waze wint met vlag en wimpel van Flitsmeister op het vlak van navigatie, een niet onbelangrijk punt.
  • Waze laat je in vrijwel alle situaties de juiste maximum snelheid zien. Je kan vertrouwen op de informatie die Waze geeft. Flitsmeister daarentegen geeft veel verkeerde maximum snelheden aan in de app. Ook hier wint Waze met een enorme voorsprong.
  • Bij Waze wordt de kaart supersnel bijgewerkt waar het bij Flitsmeister vaak erg lang duurt. In mijn persoonlijke ervaring bij de aanleg van een rotonde zo’n anderhalve maand langer dan bij Waze. Drie – nul voor Waze.
  • De manier waarop je meldingen in beide apps invoert scheelt niet zo heel veel, maar ik heb hierbij een lichte voorkeur voor Flitsmeister omdat het iets overzichtelijker is.
  • Flitsmeister heeft een paar hele gave extra’s ten opzichte van Waze. Deze opties zijn echt een staaltje technisch vernuft, maar ik naar mijn mening weegt dit minder zwaar dan de punten 1, 2 en 3 hierboven, welke in mijn ogen een stuk belangrijker zijn.
  • Wekelijks overzicht van Waze : Dit heb ik hierboven eigenlijk niet genoemd, maar Waze stuurt wekelijks een overzicht met hoeveel mensen (Wazers) je hebt geholpen met je meldingen. Ook kan je zien hoeveel mensen je meldingen hebben ‘geliked’. Niet zozeer een handig iets, maar het is wel leuke informatie en het bevordert het juist gebruik van de optie om meldingen te doen.

Waze vs Flitsmeister winnaar : Waze!