Meerdere apparaten op 1 UTP kabel, zo simpel is het

Meerdere apparaten op 1 UTP kabel. Ook jij sluit in een paar minuten al je apparaten aan op 1 UTP internet kabel met deze tip.
Steeds meer apparaten maken ook gebruik van internet. Denk aan computers, televisietoestellen (smart tv’s), multimedia sets en nog veel meer. Meestal is het mogelijk om deze apparatuur te verbinden met het internet via wifi. Dit is natuurlijk wel handig maar er gaat toch niets boven een aansluiting met een kabel. Wifi heeft een aantal grote nadelen (bijvoorbeeld snelheid en betrouwbaarheid) die je elimineert door je apparatuur aan te sluiten met een kabel.

Meer apparaten aansluiten op 1 utp kabel met een switch. Bekijk hier de switches die te koop zijn via Bol.com.

meerdere apparaten op 1 UTP kabel
meerdere apparaten op 1 UTP kabel

1 internetkabel (UTP kabel) en meerdere apparaten om aan te sluiten

In veel gevallen, zo niet in de meeste gevallen, zit de internetaansluiting in de meterkast. Het modem en router hangen daar meestal ook. Stel je nou voor dat je in de huiskamer meerdere apparaten hebt die je wilt aansluiten aan internet via een kabel, domweg omdat je niet wilt inleveren op de internetsnelheid (gamen) en stabiliteit van je wifi netwerk, hoe doe je dat dan.

Veel mensen hebben in de woonkamer een (smart) televisie staan, een multimediaset en een game console. Het is natuurlijk onzin om vanaf de meterkast drie kabels te gaan trekken naar de huiskamer om daar alle apparaten op aan te sluiten. Je kunt het beste één UTP kabel / internetkabel van de meterkast naar de woonkamer leggen en daar het internetsignaal splitsen. Dit kan je doen met een zogenaamde switch.

Wat is een switch en hoe werkt het

Een switch is een klein apparaatje die je met een kabel aan kunt sluiten aan je modem of router. Daarnaast kan je meerdere apparaten met een UTP kabel eenvoudig op de switch aansluiten. Het is eigenlijk niet meer dan de stekkertjes in de switch prikken en klaar.
“Meerdere apparaten op 1 utp kabel:”

Als voorbeeld de huiskamer zoals hierboven omschreven. In de meterkast hangt je internetmodem of router. Vanaf je router loopt één UTP kabel / internetkabel naar je woonkamer. In de woonkamer staat je switch. Je prikt de kabel die van je modem of router komt in de juiste poort van de switch. Er blijven daarna nog een aantal poorten over waar je UTP kabels / internetkabels in kunt prikken. Dit is eigenlijk ook het enige wat je hoeft te doen. Je game console, smart TV en multimedia set sluit je ook aan met een kabeltje aan de switch. Dat is in principe alles.

De switch ‘ziet’ de apparaten die je erop hebt aangesloten en onthoudt welk apparaat op welke poort is aangesloten. Zo zijn al deze apparaten aangesloten op internet via die lange kabel die van de router of modem naar de woonkamer ligt. Je hebt nu een internetverbinding op al deze apparaten zonder dat er snelheidsverlies is, wat je via wifi ALTIJD wel hebt. Verder heb je ook geen last meer van buren die ineens met hun wifi aan de gang gaan en jouw wifi signaal verstoren met alle ellende van dien.

Swich – meerdere apparaten op 1 UTP kabel

Ikzelf heb eerder een TP-Link switch gekocht met in totaal vijf poorten. Ik heb deze switch gekocht omdat er meerdere apparaten in de huiskamer stonden waarbij een snelle en stabiele internetverbinding belangrijk waren en wifi toch heel veel snelheidsverlies opleverde. De switch aansluiten was een kwestie van een paar minuten. Ik had een paar korte UTP kabeltjes klaar liggen en al in de diverse apparaten geprikt. Na de switch uit de verpakking te hebben gehaald heb ik de internetkabel en de kabeltjes van de apparaten erin geprikt. Stekker in het stopcontact en klaar was kees.

Ik had internet op alle apparaten met de volledige internetsnelheid die bij mijn abonnement hoort. Totaal geen vertraging meer. Het kan zijn dat je handmatig aan moet geven bij sommige apparaten dat je nu gebruik maakt van een kabel in plaats van wifi, maar over het algemeen herkennen de apparaten zelf dat er een kabel is aangesloten.
Probleemloos, zorgeloos en met de volle internetsnelheid meerdere apparaten aansluiten middels een switch.

Een overzicht van diverse switches die te koop zijn bij Bol.com

Disclaimer

Voor het aansluiten van meerdere apparaten op 1 UTP kabel was dit voor mij de perfecte oplossing, aansluiten en klaar. Dit wil niet zeggen dat het in alle gevallen ook zo perfect werkt. Het is een beetje afhankelijk van de apparatuur die je aansluit aan de switch. Het kan soms voorkomen dat bij het aansluiten van meerdere apparaten op 1 UTP kabel een van de apparaten voor een conflict zorgt. Bewaar dus altijd goed je bon en bewaar de doos… voor het geval dat… Je hebt altijd de mogelijkheid om zonder reden binnen de wettelijke bedenktijd je switch terug te sturen.