Hoe lang mag je neusspray gebruiken

Hoe lang mag je neusspray gebruiken. Neusspray is niet zo onschuldig als het lijkt. De nadelen van te lang gebruik ervan zijn heel vervelend.

Verstopte neus

Iedereen kent het vervelende gevoel van een verstopte neus. Relaxed ademen door je neus is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Zeker tijdens het slapen is een verstopte neus een van de dingen die je al snel wakker houdt. Snel een dosis neusspray en je hebt weer lucht.

Je neus kan verstopt raken omdat je een snotneus hebt. De klacht is dan vaak te verlichten door je neus te snuiten. Een andere oorzaak van een verstopte neus is een verdikking van het neusslijmvlies. Dit is een reactie van je lichaam waarbij je neusslijmvliezen tijdelijk bloed vasthouden. Ademen door je neus is dan lastig. Een neusspray lost dit tijdelijk op en laat de neusslijmvliezen weer slinken zodat je weer goed kunt ademen.

Hoe lang mag je neusspray gebruiken
Hoe lang mag je neusspray gebruiken?

Soorten neusspray

Hoe lang je neusspray mag gebruiken hangt af van het soort neusspray. De ene soort mag je langer gebruiken, terwijl de andere soort na korter gebruik serieuze gevolgen voor je kan hebben. Er is neusspray die je neusslijmvlies laat slinken, en er is neusspray op basis van een zoutoplossing.
Bekijk hier een overzicht van de soorten neusspray die te koop zijn bij Bol.com.

Neusspray met xylometazoline of oxymetazoline mag je niet lang gebruiken!

De neusspray die het meeste gebruikt wordt bij een verstopte neus is een spray waarin stofjes zitten die je neusslijmvlies laten slinken. Dit zijn xylometazoline of oxymetazoline. Deze neusspray werkt goed en zal voor de meeste mensen de ideale oplossing lijken te zijn voor een verstopte neus. Even spuiten en een paar minuten later heb je weer lucht. Toch moet je echt oppassen met het gebruik hiervan. Hoe lang je deze neusspray mag gebruiken is over het algemeen maximaal zeven tot tien dagen, maar check voor alle zekerheid de bijsluiter.

Effecten van te lang gebruik van deze neusspray.

Een verstopte neus is vervelend. Daarom ligt het risico op de loer dat je even snel een spuitje neusspray neemt om je neus te openen. Er zijn nogal wat mensen die hierdoor te makkelijk, te vaak en te lang achtereen deze neusspray gebruiken.

Wanneer je neusspray met de stofjes xylometazoline of oxymetazoline te lang gebruikt kunnen er een soort van verslavingsverschijnselen optreden. Dit is best een serieus probleem.

Te lang neusspray deze gebruiken : kans op een chronisch verstopte neus!

Bij normaal gebruik van een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline zullen je neusslijmvliezen slinken zonder verdere negatieve gevolgen. Wanneer je het te lang gebruikt zal je neus hieraan ‘verslaafd‘ raken. Dit betekent niet alleen dat je steeds meer neusspray nodig hebt en dat de werking steeds korter duurt.

Het grote probleem is dat je neusslijmvliezen gaan vragen om een shotje van het medicijn. Dit zal je merken dat je neus meteen weer dicht gaat zitten nadat de werking van de neusspray is gestopt. Ook al ben je niet meer verkouden, de kans is serieus aanwezig dat je continue met een verstopte neus zal lopen. Je loopt dus eigenlijk altijd met en neus die bij het minste of geringste dicht gaat zitten. Dat wil je niet.


Hoe lang mag je neusspray gebruiken? Duidelijk, kijk op de bijsluiter van je neusspray. Bevat het xylometazoline of oxymetazoline, stop dan op tijd.

Neusspray op basis van zoutoplossing mag je wel langer gebruiken

Naast de hierboven genoemde neusspray zijn er ook sprays die bestaan uit een zoutoplossing met toegevoegde oliën. Deze neusspray is meestal niet waar mensen met een verstopte neus gelijk blij van worden, want het laat je slijmvliezen niet echt slinken. Bij gebruik van deze neusspray zal je niet hetzelfde effect hebben als bij een neusspray met de stofjes xylometazoline of oxymetazoline. Waarom zou je deze neusspray dan toch gebruiken?

Wat doet een neusspray met zoutoplossing dan wel?

Een neusspray met een zoutoplossing laat je neusslijmvliezen niet slinken, dus het is niet zo dat je gelijk weer lucht krijgt. De zoutoplossing zorgt ervoor dat het slijm in je neus wordt verdund en dat je je neus makkelijker kunt snuiten. Het maakt het verwijderen van slijm en snot [lekker smakelijk verhaal] dus makkelijker. Dit maakt het ademen door je neus wat eenvoudiger.

De juiste gebruikswijze is als volgt:
Spuit 1 keer in beide neusgaten en laat de zoutoplossing inwerken. Na een paar minuten goed je neus snuiten.

Neusspray met xylometazoline of oxymetazoline laten de neusslijmvliezen slinken, en neusspray met een zoutoplossing maakt het verwijderen van vuil uit je neus makkelijker.

Hoe lang mag je neusspray met een zoutoplossing gebruiken?

Deze neusspray tast je slijmvliezen niet aan. Als je het volgens de regels gebruikt dan natuurlijk. Je kan deze neusspray dan ook veel langer gebruiken. Kijk ook hiervoor op de bijsluiter van de neusspray.

Stomen werkt ook goed

Wat ook goed werkt bij een verstopte neus is stomen.De hete waterdamp met toegevoegde olie maakt ook al het vuil in je neus los waardoor je je neus goed kunt snuiten. Dit werkt beter dan een zoutoplossing om je neus goed te reinigen.

Welke neusspray kies je

Welke neusspray je kiest dat is maar net wat je wilt. Heb je een verstopte neus en wil je snel weer lucht hebben, kies dan voor een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline. Gebruik het niet vaker dan echt nodig is en hou je echt aan de dosering en gebruiksduur die in de bijsluiter staat!

Kan je wel leven met je verstopte neus en gaat het meer om het schoonmaken en schoon houden van je neus, dan is een zoutoplossing de betere en zeker meer gezonde keuze.
Hoe lang je neusspray mag gebruiken is dus sterk afhankelijk van de soort neusspray.