Refurbished laptop kopen of niet

Refurbished laptop kopen of niet. Refurbished apparatuur kopen is lekker goedkoop. Dit moet je weten over een refurbished laptop of telefoon.

Wat is een refurbished laptop

Je laptop is enorm traag of kapot en je wilt een andere aanschaffen. Je kunt dan een nieuwe laptop kopen, maar je hebt ook de keuze om een refurbished laptop te kopen. Een refurbished laptop is niet nieuw. Wat is een refurbished laptop precies en is zo’n apparaat kwalitatief ook goed.

Refurbished laptop kopen, doen of niet doen
Refurbished laptop, doen of niet doen

Gerenoveerd

Wanneer je een refurbished laptop koopt, dan koop je eigenlijk een tweedehands apparaat. Refurbished vertaald naar het Nederlands is ‘gerenoveerd’. Deze omschrijving dekt ook meteen de lading. Een refurbished laptop kopen betekent dus eigenlijk dat je een gerenoveerde laptop koopt.

Waar komen refurbished laptops vandaan

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een refurbished laptop kopen is misschien helemaal geen slechte keuze. Er zijn bedrijven die zijn gespecialiseerd in het inkopen en verkopen van gebruikte laptops. Vaak gaat het hier om laptops die in gebruik zijn geweest bij een bedrijf die iedere ‘zoveel jaar‘ de apparatuur vervangt door nieuwe. Het zijn dus geen kapotte laptops of echte afdankertjes omdat ze hun langste tijd wel hebben gehad. De meeste laptops die je als refurbished laptop kan kopen kunnen nog vele jaren probleemloos mee.

Refurbished laptop kopen of niet: De kwaliteit.

Wanneer een bedrijf laptops vervangt voor nieuwe, dan worden de oude nogal eens verkocht aan bedrijven die deze laptops weer verder verkopen. De laptops worden dan technisch helemaal nagekeken. Zie het als een APK beurt voor je auto. De laptop wordt grondig geïnspecteerd, en wanneer blijkt dat er iets kapot is of aan vervanging toe is dan wordt het gerepareerd of vervangen. De laptops zijn na het ‘renoveren’ kwalitatief weer in orde, en kunnen zo weer jaren door.

Refurbished en garantie.

Natuurlijk kan er iets aan de laptop mankeren wat er op een later moment pas uit komt, maar die kans is niet zo heel groot. Bovendien krijg je wanneer je een refurbished laptop gaat kopen garantie. Een tip hierbij: vergelijk de garantie bij verschillende bedrijven. Het ene bedrijf geeft een jaar garantie, het andere twee, en soms kom je zelfs drie jaar garantie tegen. Vergelijk de aanbieders van refurbished apparatuur dan ook goed wat garantie betreft.

Veiligheid van refurbished apparatuur

Met de veiligheid zit het wel goed. Laptops worden grondig schoongemaakt. Dat gebeurt op zo’n manier dat er geen enkel gegeven meer op staat van de oude gebruikers. Alles, maar dan ook echt alles, wordt gewist. Hierna wordt het besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd. Bij het eerste gebruik thuis loop je dan nog de laatste stappen door voor het instellen van je laptop.

Mijn eigen ervaringen met het kopen van een refurbished laptop en telefoon.

Ik had een laptop uit het stenen tijdperk om het maar zo te noemen. Hij werd steeds trager. Op een gegeven moment heb ik hem bijna het raam uitgegooid. Ik ben toen gaan kijken naar nieuwe laptops. Eerlijk gezegd vond ik die best duur. Daarom ben ik me gaan verdiepen in refurbished laptops. Na een hoop zoek- en leeswerk heb ik besloten om een refurbished laptop te kopen in plaats van een nieuwe.

Mijn eisen zijn niet zo hoog. Hij moet gewoon lekker werken voor dagelijks gebruik. Ik ben toen uitgekomen op een refurbished Lenovo Thinkpad met drie jaar garantie. Met enige twijfel toch die laptop besteld. Een dag later stond hij op tafel. Ik moet zeggen dat de laptop er op wat kleine krasjes na perfect uitzag. De beschadigingen verschillen natuurlijk per apparaat, maar een goede verkoper van refurbished laptops geeft dat aan bij de beschrijving.

Ik werk nu al zeker een half jaar vrij intensief met deze laptop en hij heeft me nog nooit in de steek gelaten. Hij werkt probleemloos. En mocht er toch wat aan de hand zijn, dan heb ik nog 2,5 jaar om op de garantie terug te vallen.

Een paar maanden geleden ook een refurbished telefoon gekocht. Ook hier ben ik zeer tevreden over.

Kort door de bocht

Ben je toe aan een andere laptop en wil je ook niet meer betalen dan nodig is, vraag jezelf dan af of je misschien een refurbished laptop wilt kopen. Je hebt geen hele nieuwe, maar het scheelt in aanschafprijs echt heel veel. Daarbij gaan de meeste refurbished laptops echt nog heel lang mee. Zoek ervaringen van mensen met de winkel waar je een laptop op het oog hebt, en kijk naar de garantie die ze bieden. Natuurlijk kan je een probleem krijgen maar dat kan met een hele nieuwe ook gebeuren… maar je hebt garantie.

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het kopen van een refurbished laptop zeker geen verkeerde aanschaf is.