Wat is een mesh netwerk, eindelijk overalgoede wifi

Wat is een mesh netwerk? De ideale oplossing voor je wifi problemen?
Overal in huis goede wifi met een mesh netwerk?
Is de TP-Link Deco M5 een goede betaalbare oplossing voor een super werkend mesh netwerk thuis of op kantoor?

wifi goede wif  mesh netwerk

Mesh netwerk voor het verbeten van je wifi

Een van de grootste ergernissen van mensen op het gebied van internetgebruik heeft te maken met wifi. Ik ken eigenlijk niemand die ik nooit heb horen klagen over minder goede of slechte wifi. Ikzelf ben ook een van de klagers geweest. Ik moet wel zeggen dat ik een enorme zeikerd ben als het gaat om de kwaliteit van mijn wifi thuis.

Oplossing voor wifi problemen, een mesh netwerk

Ik had een wat oudere router en was niet meer helemaal tevreden over de wifi dekking. Om overal internet te krijgen heb ik naast mijn wifi netwerk een netwerk gebouwd met onder andere powerline adapters. Dat werkte op zich prima, maar toch wilde ik een wifi netwerk die het hele huis en de tuin volledig dekte. Ik ben me daarna eens goed gaan verdiepen in mesh systemen.
Een mesh netwerk zorgt niet alleen voor wifi in je huis, maar het mesh netwerk is ook nog eens slim.

Hoe werkt een mesh netwerk

Wat is een mesh netwerk precies en hoe werkt het. Ik ga zo simpel mogelijk trachten uit te leggen wat het verschil is tussen wifi via je draadloze modem of router en een mesh netwerk.

Wifi via draadloos modem of router
De meeste mensen hebben thuis een wifi netwerk waarbij het modem of router fungeert als zender/ontvanger. Je router of modem stuurt wifi signalen door je huis. Alle apparatuur die je thuis gebruikt [pc, tablet, telefoon, etc.] ontvangt dit wifi signaal. De sterkte van het wifi signaal is sterk afhankelijk van dingen als afstand van je apparatuur tot het modem of router, vloeren en deuren waar het signaal doorheen moet, elektrische apparatuur in de buurt, wifi van je buren, etc. Heel kort door de bocht komt het er eigenlijk op neer dat, hoe verder je van je modem of router verwijderd bent, hoe slechter je wifi is. Je krijgt dan al snel traag internet of een verbinding die uitvalt. Mooi voor de korte afstand, maar zeker niet wanneer je meer etages moet overbruggen in je huis.

Veel mensen hebben ook op andere plekken in huis wifi extenders. Deze extenders vangen het al zwakkere wifi signaal van je modem of router op en sturen dat weer door. Je krijgt daarmee meerdere wifi netwerken in huis. Niet optimaal dus.

Wifi via een mesh netwerk

Hoe is een mesh netwerk anders dan het voorbeeld hierboven? Met een mesh netwerk maak je één groot wifi netwerk in je hele huis. Wanneer je met bijvoorbeeld je telefoon door je huis wandelt, hoef je nooit zelf van netwerk te wisselen [van modem/router naar extender].
Bij een mesh netwerk plaats je [slimme] routers verspreid door je woning. Één wordt er rechtstreeks aangesloten aan je modem, de anderen plaats je op tactische plekken in je woning.

De router van je mesh netwerk die aangesloten staat aan je modem is leidend. Deze zendt het wifi signaal van het mesh netwerk je woning in. Dit signaal wordt ontvangen door een tweede router die het ook weer doorstuurt. Zo ook een derde…

Het mooie aan een mesh netwerk is dat de routers die je door je huis plaatst, continue met elkaar communiceren. Het werkt echt als één wifi netwerk. Wanneer je met je tablet, telefoon of laptop beneden op de wifi zit en je gaat naar zolder, dan hoef je niet te switchen naar het wifi netwerk die van je extender die op zolder staat. De routers van je mesh netwerk houden in de gaten waar je loopt, en zorgen dat je telefoon, laptop of tablet verbonden bijft met de router die het dichtst bij staat. Stel dat je op iedere etage een router van je mesh netwerk hebt staan en je loopt van beneden naar zolder, dan schakelt je apparaat automatisch over van je router beneden naar die op de eerste etage, en dan weer naar die op zolder. Je merkt er niets van omdat je gewoon op hetzelfde wifi netwerk blijft.

Wat is een mesh netwerk : het bereik

Is een mesh netwerk helemaal zaligmakend? Nee, dat niet. Je blijft het probleem houden van de afstand, vloeren etc. Het is dus wel belangrijk dat je je mesh apparatuur op de juiste plekken in je woning zet. dit is te onderzoeken met bijvoorbeeld een app die bij je mesh netwerk hoort. Als je hier wat aandacht aan besteedt, dan kan je met een mesh netwerk een heel goed dekkend wifi netwerk creëren in je huis. Hou er rekening mee dat de afstanden in de beschrijving van het mesh systeem alleen te overbruggen zijn in de meest ideale omstandigheden.

Installeren van het mesh netwerk is kinderspel

Het installeren van een losse router is voor veel mensen niet zo makkelijk. Er zijn enorm veel instellingen die je kunt aanpassen. Met een mesh netwerk is dat anders. Het is bijna plug and play. Je sluit de boel aan, loopt de stappen door van de app op je telefoon of tablet, en klaar is kees. Veel meer dan dat is het niet. Ideaal voor mensen die niet veel verstand van dit soort zaken hebben. Voor mensen met meer kennis of meer eisen aan de wifi / internet verbinding kan het soms en nadeel zijn dat je niet alles helemaal tot in detail aan je eigen wensen aan kunt passen.

Eventueel uitbreiden van het mesh netwerk met extra routers is ook eenvoudig. Je kunt later altijd nog routers toevoegen.

Prijs van een mesh netwerk

De prijzen van mesh netwerken lopen flink uiteen. Met de TP-Link Deco M5 die ik ook heb, kan je een goed werkend mesh netwerk opzetten voor echt een leuke prijs. Er zijn natuurlijk veel duurdere mesh netwerken te koop, maar ga eerst na of e dat echt nodig hebt… waarschijnlijk niet.

Extra opmerking met betrekking tot een mesh netwerk thuis

Ook al gebruik je een mesh netwerk, het is en blijft wifi met factoren die een nadelige invloed op de prestaties en dekking kunnen hebben. Een garantie dat alles helemaal 100% naar tevredenheid werkt kan niet worden gegeven, maar zeker is wel dat je met een mesh netwerk een goed, betrouwbaar, en snel wifi netwerk kunt opzetten. Met als extra voordeel dat het echt 1 netwerk is en je nooit meer zelf hoeft te kiezen of je gebruik maakt van de wifi beneden, of de wifi boven.

TP-Link Deco M5 als aanrader

Ik heb goede ervaringen met de TP-Link Deco M5. Makkelijke installatie, goede dekking [na wat zoeken naar de juiste plekken voor de routers] hoge wifi snelheden. Daarbij zijn de apparaatjes vrij klein en zeker niet lelijk.