Wifi bereik vergroten powerline adapters

Wifi bereik vergroten met powerline adapters. De oplossing om overal in huis probleemloos te internetten? Zo krijg je echt overal internet.

Slechte wifi in huis, een bekend probleem

Slechte wifi in huis, dat is nogal een dingetje. Heel veel mensen hebben thuis een eigen wifi netwerk, en zijn daar niet helemaal tevreden over… zo niet totaal ontevreden. Vaak krijgt de telecomaanbieder hier de schuld van, terwijl de wifi bij je thuis toch echt je eigen verantwoordelijkheid is. Je wifi bereik vergroten, hoe doe je dat.

Bekijk soorten beschikbare powerline adapters bij Bol.com

Powerline adapters, internet via het stopcontact

Wat is het verschil tussen wifi via een router of draadloos modem en powerline adapters.

wifi bereik vergroten powerline adapters
Wifi bereik vergroten powerline adapters

Dit zijn oorzaken van slechte wifi in huis

Internetsignaal komt in de meeste gevallen middels een kabel je woning binnen. Om overal in huis internet te kunnen gebruiken, zal je dit internetsignaal binnen je woning moeten verdelen. Een toverwoord hierbij tegenwoordig is wifi.

Bij een wifi netwerk verstuur je het internetsignaal via je eigen draadloze netwerk de lucht in. Dit doe je meestal door het plaatsen van een zender / ontvanger (router). Deze router stuurt het wifi signaal door je woning, zodat je met al je apparaten hiervan gebruik kunt maken. Dit is makkelijk, want zo kan je overal gaan zitten en gebruik maken van internet… tenminste… in de ideale situatie. Helaas hebben de meeste mensen lang niet overal in huis goed wifi bereik.

Dit beïnvloedt ook jouw wifi bereik thuis

De kwaliteit van het wifi signaal en wifi bereik wordt nadelig beïnvloed door een hoop zaken. Een kleine greep uit de zaken die niet best zijn voor het wifi bereik thuis:

  • de plaats van je router
  • de afstand van de apparatuur tot de router
  • deuren – vloeren – muren waar het signaal doorheen moet
  • storende elektrische apparatuur direct bij je router
  • draadloze netwerken van buren

Vaak is het wifi bereik in je woning lang niet voldoende. De vraag die veel mensen vroeg of laat stellen: Wifi bereik vergroten, hoe doe je dat. Tegenwoordig kan je in veel gevallen je wifi bereik vergroten met powerline adapters.

Wifi bereik vergroten powerline adapters, hoe werkt het precies

Powerline adapters zijn apparaatjes die het internetsignaal niet via de lucht versturen, maar via het elektriciteitsnetwerk in je woning. Zo kan je de oorzaken van slechte wifi in je woning uitsluiten, en je wifi bereik vergroten op een makkelijke manier. Het is zo ongeveer plug and play, maar het werkt toch ook weer niet in alle gevallen.

Wifi bereik vergroten, hoe werken powerline adapters

Je hebt minimaal een set van twee powerline adapters nodig om te kunnen werken.
Één powerline adapter koppel je met een UTP-kabeltje aan je router of modem, waarna je hem in het stopcontact steekt. Let op dat dit echt een stopcontact is, en geen losse verdeeldoos. Dit is niet veel meer werk dan het kabeltje in de twee apparten prikken.

Hierna steek je de tweede powerline adapter in een ander stopcontact, waarna je de handleiding volgt om de powerline adapters te koppelen. In de meeste gevallen is dit niet veel meer dan het indrukken van een knop op de twee powerline adapters. Na het indrukken van de knop gaan de powerline adapters elkaar zoeken. Hierna kan je wachten tot je aan de lampjes ziet dat de twee apparaatjes elkaar herkennen.

Powerline adapters koppelen lukt niet? Probeer een ander stopcontact

Krijgen de twee powerline adapters geen verbinding met elkaar, stop dan de tweede adapter in een ander stopcontact en probeer opnieuw te verbinden. Advies is om in eerste instantie een stopcontact te vinden voor de tweede adapter die dicht bij de eerste zit. Dat voorkomt onnodig heen en weer lopen. Dus koppel eerst de powerline adapters in stopcontacten vlak bij elkaar Hierna kan je de tweede powerline adapter ergens anders in huis plaatsen.

Beste werking: Powerline adapters aansluiten op dezelfde [stroom] groep

De twee powerline adapters sturen signaaltjes via het stopcontact en stroomkabels in je woning naar elkaar. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat ze op eenzelfde groep aangesloten zijn in de meterkast, al geven sommige fabrikanten aan dat dit niet noodzakelijk is.

Het aansluiten van powerline adapters op verschillende groepen kan inderdaad werken, maar vaak krijg je toch snelheidsverlies. Het kan ook zijn dat het helemaal niet werkt. Dit probleem is verholpen wanneer de powerline adapters zijn aangesloten op dezelfde groep.

Klaar? Verplaatsen maar

Zijn de twee powerline adapters verbonden met elkaar, dan kan je de tweede adapter weer uit het stopcontact halen, en in het stopcontact plaatsen waar je hem wilt hebben… dus waar je je apparatuur wilt aansluiten. Je kunt je computer, TV etc, dan met een UTP kabel aansluiten aan de tweede powerline adapter, en/of de powerline adapter dit ondersteunt, via wifi.

Soorten powerline adapters

Er zijn verschillende soorten powerline adapters. Denk hierbij aan zaken als
* Powerline adapters met 1 of meerdere aansluitingen voor UTP-kabels
* Powerline adapters met wifi mogelijkheid. Hiermee kan je op een goede manier je wifi bereik vergroten.
* Powerline adapters met de mogelijkheid om er een stekker in te steken, waardoor je het stopcontact gewoon kan blijven gebruiken voor andere dingen, en de mogelijkheid om je wifi bereik te vergroten.
* Powerline adapters met ingebouwde switch, waardoor je meer apparaten aan kunt sluiten
* Verschillende internetsnelheden

Voordelen en nadelen van powerline adapters: wifi bereik vergroten

Voordelen van powerline adapters

Powerline adapters zijn een hele goede manier om het wifi bereik te vergroten en overal in huis goede wifi te krijgen. Zeker wanneer je powerline adapters met zowel een aansluiting voor een UTP kabel als wifi hebt. Zo heb je eigenlijk het beste van twee werelden. Je kan overal waar je powerline adapters hebt aangesloten dan via wifi gebruik maken van internet, en je kunt apparatuur ook nog eens met een kabel aansluiten. Een kabel verdient trouwens de voorkeur boven wifi omdat dit veel stabieler is en geen nadelige gevolgen ondervindt van omgevingsfactoren.

Als het werkt, dan heb je een stabieler netwerk dan wifi, en de snelheid is constant. Je hebt geen last van grote afstanden in je woning omdat het internet signaal via de stroomkabels door je huis wordt verspreid. Ik ga er hier even vanuit dat je powerline adapters hebt met wifi. Overal waar je de powerline adapters in een stopcontact steekt, wordt een wifi punt wordt. Hiermee zal het wifi bereik vergroten eigenlijk vanzelf gaan middels het aansluiten van de apparaatjes.

Nadelen powerline adapters

Naast voordelen (ook voor het wifi bereik vergroten) zijn er zeker ook nadelen aan powerline adapters. Powerline adapters werken niet in alle gevallen. Aangeraden wordt om de powerline adapters die je gebruikt aan te sluiten aan dezelfde stroomgroep. Dit om te voorkomen dat ze geen verbinding met elkaar kunnen maken.

Een goede werking is afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk in je woning. Werkt het dan werkt het, maar werkt het niet dan gaat het ook niet snel meer werken. Heb je een heel snel internet abonnement, dan kan het zijn dat je deze snelheid niet helemaal haalt. Dit komt doordat het internetsignaal dat verzonden wordt via de stroomkabels, wel wat snelheid verliest.

Internet via wifi heeft trouwens altijd snelheidsverlies.

Wifi bereik vergroten powerline adapters

Datasnelheid van powerline adapters

De datasnelheid [internetsnelheid] is nog wel even een dingetje, dus dat licht ik nog even kort toe.

Apparatuur die je met een UTP kabel rechtstreeks aansluit op je modem of router, ontvangt in principe dezelfde datasnelheid as bij je abonnement behoort. Heb je dus een pc of laptop aangesloten, dan krijg je in principe de volle internetsnelheid :-).

Bij powerline adapters is dat iets anders. In vrijwel alle gevallen zal er bij het gebruik van powerline adapters snelheidsverlies zijn. Je internetsnelheid zal niet 100% zijn wat bij je abonnement hoort (apparatuur rechtstreeks aangesloten met een UTP kabel biedt dat wel).

In de meeste gevallen zal het gebruik van powerline adapters het snelheidsverlies wat je via wifi rechtstreeks vanaf je router hebt, ruimschoots compenseren. Toch kan het heel goed zijn dat je, wanneer je meerdere powerline adapters in huis hebt, op ieder stopcontact andere internetsnelheden haalt. In mijn persoonlijke geval, heeft een powerline adapter op de eerste etage bijna de volledige snelheid van mijn internetabonnement, terwijl de kamer een paar meter verderop de snelheid is gehalveerd. Daar is de wifi zelfs sneller. De powerline adapter blijft daar wel in het stopcontact, zodat deze kan worden gebruikt in het geval er problemen zijn met wifi.

Wifi bereik vergroten met powerline adapters, doen of niet

Wanneer je een goed wifi netwerk thuis hebt, dan kan je het gewoon bij wifi houden. Heb je slechte wifi, veel snelheidsverlies via wifi, of wil je een zo stabiel en snel mogelijke internetverbinding dan zijn powerline adapters zeker aan te raden. Zeker wanneer je het wifibereik wilt vergroten zijn powerline adapters met wifi een heel goed oplossing.

Bekijk soorten beschikbare powerline adapters bij Bol.com

Let wel, ze werken niet in alle gevallen. Gooi de doos en de bon van je powerline adapters dus niet weg voor alles werkt. Wanneer je powerline adapters met wifi hebt, dan heb je ook nog eens het voordeel dat je overal waar je een adapter hebt zitten, een apart wifi punt hebt, waardoor je wifi bereik vergroten voor iedereen te doen is.

Er gaat natuurlijk niets boven het aansluiten van apparatuur met een UTP kabel rechtstreeks aan je modem of router, maar powerline adapters zijn zeker een goede tweede optie. Zeker wanneer je last hebt van slecht wifi bereik thuis en het wifi bereik vergroten hoog op je verlanglijstje staat, kunnen powerline adapters een uitkomst bieden.