Bedwantsen beet herkennen, behandelen. Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen vormen een toenemend probleem in Nederland. Word je s morgens wakker, en heb je jeukende bultjes en er is in de wijde omtrek geen mug te vinden, misschien heb je dan een bedwantsen beet. In dit artikel leg ik je uit hoe je een bedwantsen beet herkent, waarom bedwantsen bijten en geef ik een link naar informatie over het bestrijden van deze bloedzuigertjes.

Ik heb trouwens al een heel artikel geschreven over het bedwantsen probleem, en wat je er tegen doet. .

Wat zijn bedwantsen

Voor we ingaan op de bedwantsen beet, even kort een uitleg wat bedwantsen zijn. Bedwantsen zijn kleine insectjes die wat uiterlijk betreft enigszins lijken op een vlo. Om zich voort te planten leggen bedwantsen eitjes. Voor het voortplanten hebben de bedwantsen eiwitten nodig. Deze eiwitten halen ze uit bloed. Wanneer je gebeten bent, dan betekent dat dus dat er bloed van je is gestolen.

Je bed en directe omgeving van je bed zijn goede verstopplaatsen voor deze diertjes. Zo vlak bij de voedselbron zijn de bedwantsen iedere avond en nacht verzekerd van een lekker hapje. Wanneer je slaapt, slaan de bedwantsen toe. Wanneer je merkt dat je bent gebeten, dan ben je al te laat.

Bedwantsen beet herkennen bedwantsen bestrijden
Bedwantsen beet

Creepy crawlers in je bed

Zoals gezegd leven bedwantsen vaak in je bed, of in ieder geval in de directe omgeving van je bed. Overdag zitten ze verscholen, maar wanneer je gaat slapen komen de bedwantsen in beweging. Jij weet dan nog niet dat je even later slachtoffer bent van een bedwantsen beet.

Zo vinden bedwantsen je

Bedwantsen worden aangetrokken door de kooldioxide die je uitademt, en door je lichaamswarmte.

Bij een bedwantsen beet wordt je bloed eigenlijk op dezelfde manier van je gestolen als bij een muggenbeet. De bedwants prikt een klein gaatje in je huid, en spuit hierbij een stofje in dat ervoor zorgt dat je bloed niet stolt. Tevens zorgt dit stofje ervoor dat je de prik niet voelt. De combinatie van het verdovende stofje en het antistollingsmiddel is van levensbelang voor de bedwants.

Het gevolg van het stofje dat de bedwants tijdens zijn beet inspuit, is een jeukende bult. Na hun maaltijd vertrekken de bedwantsen weer. Wanneer je wakker wordt zal je ze dan ook niet meer vinden, tenzij je op de juiste plekken zoekt. Lees hiervoor ook dit artikel.

Hoe herken je een bedwantsen beet

Ondanks het feit dat een bedwants op dezelfde manier te werk gaat als een mug, kan je toch redelijk goed het verschil zien tussen een muggenbeet en een bedwantsen beet.

Wanneer je s ochtends wakker wordt, en je hebt één jeukende bult, dan is de kans groot dat je gestoken bent door een mug. Ook als je een paar jeukbulten hebt die verder uit elkaar liggen, denk je eerder aan een muggenbeet dan een bedwantsen beet.

Bedwantsen doen er wel even over om je bloed op te zuigen. Het kan dus goed zijn dat jij je beweegt of omdraait, op het moment dat de bedwantsen net je bloed aan het drinken zijn. Op het moment dat jij je beweegt, stoppen de bedwantsen met de eten. Wanneer je weer stil ligt, gaat het diertje weer verder met zijn maaltijd. Er wordt geen gebruik gemaakt van het gaatje dat er al zit, maar er wordt een andere plek gekozen om je te bijten. Dit kan meerdere keren gebeuren. Een bedwantsen beet kan je dus herkennen aan meerdere beten vlak bij elkaar.

Bedwantsen beet behandelen

Wanneer je bent gebeten, is de behandeling eigenlijk hetzelfde als hoe je het met muggenbeten doet. Probeer de bultjes niet kapot te krabben, dat maakt het alleen maar vervelender. De jeuk verdwijnt samen met de jeukbult vanzelf in een paar dagen. Je kunt de jeuk tegengaan met zalfjes die daarvoor in de handel zijn.

Allergisch voor bedwantsen beet

Het is wel even anders wanneer je allergisch bent voor een bedwantsen beet. Wanneer je er allergisch op reageert, dan kan je het beste even langs de huisarts of langs de apotheek gaan. Er zijn middeltjes voor om de allergische reactie te onderdrukken. Als je er allergisch voor bent, dan weet je dat meestal al.

Mensen die allergisch zijn voor een bedwantsen beet weten dit vaak al, omdat ze meestal eenzelfde allergische reactie hebben op bijvoorbeeld een muggenbeet. Zaak hier is ook weer dat je de jeukbult niet open krabt. In principe zijn bedwantsen niet gevaarlijk, maar kan in sommige gevallen wel erg vervelend zijn, zeker wanneer je allergisch bent.

Hoe kan je een bedwantsen beet voorkomen

Wanneer je bedwantsen in je bed of in je slaapkamer hebt, is het eigenlijk onmogelijk om een bedwantsen beet te voorkomen. Je bent er pas vanaf, wanneer deze parasieten niet meer in je slaapkamer wonen.

Bedwantsen bestrijden

Lees het volgende artikel, met tips over het aanpakken van het bedwantsen probleem, zodat je weer lekker kunt slapen zonder bedwantsen beet.

Bedwantsen bestrijden doe je met behulp van deze artikelen die te koop zijn bij Bol.com