Mieren bestrijden met baking soda bakpoeder, werkt dat?

Mieren bestrijden met baking soda [ bakpoeder ]. Werkt dit of kan je beter andere middelen gebruiken om mieren te bestrijden.

Mieren zijn zeer nuttige beestjes

Ook al zijn miertjes nuttig, soms wil je gewoon van ze af? Mieren bestrijden met baking soda / bakpoeder, werkt dat?
Mieren zijn de hele dag druk in de weer. Een deel van de mieren is dagelijks op zoek naar eten. Hierbij ruimen ze onder andere dode insecten op die ze tegenkomen. Mieren helpen je dan ook om de tuin schoon te houden. Niks mis mee natuurlijk. Komen de mieren in huis, of nemen ze bizarre aantallen aan in de tuin, dan kan je wel eens vergeten dat ze goed werk doen.

Spring meteen naar jouw onderwerp
Mieren zijn nuttige beestjes
Nuttig maar vervelend
Mieren in huis en keuken
Geurspoor
De aanval openen
Ons gevecht tegen de mierenoverlast
Frustraties, de miereninvasie ging maar door
Baking soda, bakpoeder, werkt het?
De oplossing, dit werkt wel tegen mieren

Mieren bestrijden met baking soda / bakpoeder, werkt dat?
Mieren bestrijden met baking soda / bakpoeder werkt dat?

Klik hier voor alle mierenlokdoosjes en klantbeoordelingen bij Bol.com

Nuttig maar vervelend

Naast dat het nuttige diertjes zijn, kunnen mieren ook best vervelend worden. Doordat ze onder de grond leven, kunnen door al het bouwen van hun ondergrondse mierenstadje op een gegeven moment zelfs je tegels gaan verzakken. Er zal echt geen groot gat in de tuin ontstaan waardoor je met tuinstoel en al onder de grond verdwijnt, maar het is minder leuk als je tegels, die je met met bloed – zweet – tranen en je waterpas zo mooi strak hebt neergelegd, ineens scheef gaan liggen. Met een bergje zand laten de mieren dan zien waar ze wonen… het zand dat eigenlijk bedoeld is voor je strak gelegde terrastegels.

Mieren in huis en keuken

Mieren worden pas echt vervelend, wanneer ze zonder dat je ze hebt uitgenodigd in je huis komen. Veel mensen hebben het meegemaakt. Je komt in de keuken, en er marcheren mieren over het aanrecht. Je kijkt in de lades en ziet niets, of hooguit een paar miertjes. “Niks aan de hand” denk je dan.. “Even de mieren naar de mierenhemel sturen en een doekje eroverklaar.“.

In eerste instantie lijkt dat dan voldoende maar dat is het meestal niet. De mieren die de weg in je huis hebben gevonden, laten een geurspoor achter. Via dit spoor komen er vanzelf weer nieuwe mieren de woning binnen. In de meeste gevallen is dit het begin van een invasie van mieren in je huis. Help, daar komt een mierenplaag.

Geurspoor

Mieren zoeken altijd naar eten. De speurneuzen die iets te eten vinden, wijzen hun vriendjes de weg naar het voedsel door een geurspoor te maken. Zo hoeven de overige miertjes alleen maar het geurspoor te volgen. ‘Volg Je Neus!‘. Hoe schoon je ook bent, er is eigenlijk altijd wel iets te vinden dat mieren aantrekt.

Ik weet niet of je mieren verkouden kunt maken waardoor ze het spoor niet meer ruiken, maar dat denk ik haast niet. Je zult dus  om te beginnen iets met het geurspoor moeten doen. En dat ‘iets’ is schoonmaken en soppen. Maar dit is niet voldoende, want het geurspoor is lastig te verwijderen. Het is een kwestie van tijd voor er weer een mier met een eigen willetje toevallig jouw kant op komt, en een nieuw geurspoor uitzet. Maar.. het is wel een eerste ding wat je kunt doen om de mieren te weren. Schoonmaken en opruimen. Laat geen eten of ander lekkers staan.

De aanval openen : Mieren verwijderen

Er zijn veel middeltjes om mieren te weren. Tegenwoordig zijn er veel middelen die geen kwaad kunnen voor andere dieren en het milieu die je kunt strooien. Vaak meuren die middeltjes de pan uit. Ze werken op zich wel waardoor mieren snel een deurtje verder gaan kijken, maar de geur die deze middeltjes verspreiden is vaak minder prettig waardoor je zelf die plekken ook vermijdt. Maar goed, het kan geen kwaad en als het werkt.. dan werkt het…

Ons gevecht tegen de mierenoverlast

Wij hebben bij onze achtertuin een schuifpui staan. Vorig jaar hebben we een enorme mieren invasie gehad in ons huis. Deze slag hebben wij vorig jaar met milieuvriendelijke strooimiddelen, en een kleine aanval met minder milieu- en diervriendelijke middelen gewonnen…maar dit jaar lukte dat niet!

Enkele weken geleden hoorden we een schurend geluid toen we de schuifpui openden. We wisten meteen genoeg.. Het was het geluid van zand in het profiel van de schuifpui, een eerste teken dat er weer mieren aan het graven waren. Ik ben meteen in de schuur gedoken om het stinkende diervriendelijke mierenpoeder te zoeken. Dit middel heb ik meteen langs de hele achterkant van ons huis verspreid. Omdat we regelmatig een egeltje in de tuin hebben wilde ik geen agressief middel gebruiken.

mieren bestrijden met baking soda, werkt dat?

Mieren in huis, hoe kwamen wij ervan af!?

Na een paar dagen zag ik geen mieren meer lopen langs ons huis. Een goed teken… tenminste dat dacht ik.. Op een ochtend kwam ik beneden in de keuken en zag twee mieren lopen over het aanrecht. Ik ben meteen gaan zoeken en kwam verder weinig mieren meer tegen. In de dagen erna zag ik langzaam maar zeker wat meer mieren over het aanrecht struinen. Ook in de laden zag ik een enkel miertje lopen. Ik heb toen toch maar gekozen voor een iets agressiever middel, wat ik op de plek heb gestrooid waar de mieren naar binnen kwamen. Dit wel goed afgeschermd zodat het egeltje er niet bij kon. De dag erna.. Geen mieren in huis.. Top!

Frustraties, de mieren invasie bleef doorgaan

Een dag of twee later kwam ik in de keuken en ik zag weer zo’n klein miertje hollen, die zich snel wilde verstoppen voor me, maar hij was te laat. Toen ik op zoek ging bleken er hele keukenlades zwart te zien van de mieren. Honderden en honderden van die kleine beestjes krioelden door de laden. Meteen alles leeg gemaakt en alles opnieuw schoongemaakt. Hierna ben ik op zoek gegaan naar de plek waar ze naar binnen kwamen.. Nou, die plek was vrijwel NIET te vinden!

Een dag later had ik door hoe die geniepige beestjes het deden. Ze zijn blijkbaar slimmer dan je in eerste instantie denkt. Ze liepen onder de schuifpui door, achter het profiel van de pui langs, en daarvandaan zo achter de plint richting keuken. Hier hadden we dus een probleem. Ik had toch echt geen zin om die zware tegels uit de tuin te halen, en de boel uit te graven om de mieren aan te pakken. Ook de plek waar ze achter de plint verdwenen was onmogelijk om bij te komen. PROBLEEM!

Mieren bestrijden met baking soda / bakpoeder, onze ervaringen

Je leest op veel websites dat mieren bestrijden met baking soda oftewel bakpoeder goed werkt. Het mooie is dat dit geen kwaad kan voor je huisdieren, dat het niet giftig is, en dat het niet slecht voor het milieu is. Mieren bestrijden met baking soda zou dus zowel buitenshuis als in huis gedaan kunnen worden.

Mieren bestrijden met baking soda en poedersuiker

Volgens vele bronnen moet je bakpoeder [baking soda] één op één mengen met poedersuiker. De mieren zien dan geen verschil tussen de baking soda en de poedersuiker. Als je de bronnen moet geloven is baking soda dodelijk voor de miertjes. Het zou dus een kwestie van tijd moeten zijn voor de mierenoverlast verdwijnt. Wij hebben dan ook vaker het mengsel van poedersuiker en bakpoeder overal neergelegd waar we mieren tegen kwamen. Heeft dit het probleem opgelost?

Nee, mieren bestrijden met baking soda [bakpoeder] werkt niet. Althans niet bij de mieren bij ons thuis.

Simpel en snel opgelost

We hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd tegen mieren. Van huismiddeltjes tot gifbommen, maar dit keer dachten we dat we ons gewonnen moesten geven. Het idee te verliezen van die kleine ettertjes voelde als een enorme nederlaag. Maar gelukkig is het niet zover gekomen. Als laatste redmiddel kocht ik mierenlokdoosjes, en won in drie dagen de strijd tegen het enorme mierenleger. Ik heb twee lokdoosjes gekocht, in mijn geval toevallig van HG.

Klik hier voor alle mierenlokdoosjes en klantbeoordelingen bij Bol.com

Één van de doosjes heb ik in een hoekje in de keuken neergelegd waar veel mieren liepen. De tweede heb ik bij de schuifpui neergelegd, op de plek waar de mieren achter de plint naar binnen wandelden.  De dag na het plaatsen zag ik nog geen verschil en begon al een beetje hopeloos te worden. Alles zag nog zwart van de mieren, een heuse mierenplaag. De tweede dag zag ik zeker verschil. Het krioelde nog wel van de mieren, maar het was niet meer zo’n enorme massa als de dag ervoor. Op de derde dag zag ik nog een enkel miertje lopen op het aanrecht, en twee in de la.. Aan het einde van de dag.. geen mier meer te bekennen. We wonen nu al bijna een week miervrij in huis!

Mierenlokdoosjes werkt beter dan mieren bestrijden met baking soda

Wij hebben in de afgelopen jaren veel geld verspild aan allerlei middelen om mieren weg te houden. En wat heeft bij ons uiteindelijk gewerkt? Twee mierenlokdoosjes die samen nog geen 4 euro hebben gekost. Mijn tip.. Probeer eens een doosje voor je aan de slag gaat met gif en geurmiddelen. Wat je niet wilt hebben in je huis: een mierenplaag.

Niet alle mierenlokdoosjes blijken te werken in alle situaties

UPDATE: De laatste zomer kregen we opnieuw last van mieren in huis. We waren ervan overtuigd dat we in een paar dagen weer van de mieren af zouden zijn met mierenlokdoosjes. Een week na het plaatsen, meer mieren in plaats van minder mieren in huis. Het enige verschil was dat wij mierenlokdoosjes hadden van een ander merk. De doosjes die we vorig jaar gebruikten om de mieren in huis te bestrijden, had het tuincentrum niet meer. Blijkbaar hebben mieren ook hun voorkeur voor het merk mierenlokdoos. Dat mieren lokdoosjes werken tegen mieren in huis en in de tuin, dat is een feit… maar het kan toch zo zijn dat het ene merk mierengif wel helpt tegen het ene mierennest, maar niet tegen het andere. Ik weet nog niet wat daar de oorzaak van is. Wanneer ik het weet plaats ik het hieronder.