Nokia XR20 camera review

Nokia XR20 camera review. Hoe is de foto kwaliteit van de Nokia XR20? Voldoet de camera van de Nokia XR20 aan mijn eisen? Het zal je verbazen

De Nokia XR20, onverwoestbaar, maar hoe zit dat met de camera

Ik heb jaren een Nokia 6.1 gehad. Dat is niet echt een bijzondere telefoon, maar ik was er best tevreden over. De telefoon was nog gewoon goed, maar ik kwam na het installeren van alle benodigde apps bijna ruimte tekort. Ik ben me gaan oriënteren voor een nieuwe telefoon en kwam de Nokia XR20 tegen. Deze telefoon zou zo goed als onverwoestbaar zijn. Ik heb de XR20 gekocht vanwege de stevigheid. Ik wist dat de camera niet helemaal tot de toppers behoorde, maar de reviews waren best redelijk. Nu ik de Nokia XR20 een tijdje gebruik vraag ik me wel af waar die goede reviews van de camera vandaan komen. Mijn ervaringen zijn toch wat anders. De camera voldoet naar mijn mening op één punt totaal niet.

Voorbeeldfoto’s staan onderaan.

Mogelijkheden van de camera

Laat ik eerst beginnen met de mogelijkheden van de camera. Daar valt niet veel negatiefs over te zeggen. De ingebouwde camera werkt best goed.

De mogelijkheden van de camera van de Nokia XR20 zijn:

 • Normale fotostand met 12M pixels of 48M pixels
 • Portret foto stand
 • Nacht foto stand waarbij je ook met minder licht foto’s kunt maken
 • Actie stand voor het maken van actiefoto’s
 • Panorama stand voor het maken van panorama foto’s
 • Pro stand. In deze stand kan je zelf meer instellingen aanpassen, zoals sluitertijd en ISO
 • Normale video stand
 • Cinema video stand
 • Dual sight video stand waarbij je met je voor- en achtercamera tegelijk filmt
 • SpeedWarp stand
 • Slow Motion stand
 • Time-lapse stand

Vanzelfsprekend heb je eigenlijk overal, behalve op de fotostand met 48M pixels de mogelijkheid om in te zoomen.

De mogelijkheden van de camera zijn voldoende. Naar mijn mening zit alles erop wat je nodig hebt.

Wat ik wel miste ten opzichte van de foto camera ten opzichte van mijn oude Nokia 6.1 was de mogelijkheid om foto’s te maken me de voor- en achtercamera tegelijk. Nu kan je alleen een foto maken met een van de camera’s. Bij de 6.1 kon je in één foto zowel de voor- als achterkant fotograferen. Dat die mogelijkheid weg is, vind ik wel jammer. Maar bij de videostand kan dat nog wel.

Foto kwaliteit van de Nokia XR20 camera

De eerste foto’s die ik maakte met de XR20 standaard camera waren best oké. De foto’s waren scherp en de nachtstand werkt ook best lekker. De fotokwaliteit was niet super bijzonder, maar ik wist van tevoren dat Nokia bij de XR20 niet alles uit de kast heeft getrokken om de camera te laten uitblinken.

Inzoomen doet de kwaliteit snel verslechteren

Mijn eerste gevoel was dat de camera van de Nokia XR20 best redelijk was, maar dat gevoel was snel weg toen ik de zoomfunctie gebruikte. Wanneer je inzoomt met de camera van de XR20 verandert de foto in een enorm korrelig geheel. De kwaliteit van foto’s die je maakt met een beetje inzoomen is in mijn ogen bedroevend slecht.

Videokwaliteit van de Nokia XR20

Ook de videokwaliteit van de camera is best goed, maar ook hier geldt net als bij foto’s, dat bij gebruik van de zoomfunctie van de Nokia XR20 camera de beeldkwaliteit snel achteruit gaat.

Voorbeeld foto’s

Foto gemaakt met de nachtstand van de XR20 camera.

Nokia XR20 camera review nachtstand
Nachtstand foto Nokia XR20 camera

Foto’s gemaakt met de XR20 camera diverse zoom instellingen

Bekijk de volgende foto’s door erop te klikken, en vergelijk ze met elkaar.
De eerste foto is niet ingezoomd, de tweede 2 keer, de derde 3 keer en de vierde 4 keer keer. Naar mijn idee gaat de fotokwaliteit van de camera snel achteruit. De foto’s worden vrij snel korrelig en onscherper.

Waarom ik de Nokia XR20 heb gekocht

Ook al vallen de foto’s bij inzoomen best wat tegen, ik heb de Nokia XR20 niet gekocht voor de camera en fotokwaliteit, maar voor de stevigheid van de telefoon.
Heel stiekem heb ik de telefoon een keer een paar meter weg de tuin ingegooid. Geen probleem. Ook maak ik hem regelmatig schoon onder de kraan, ook dat is geen probleem.
Ik heb hem ook een keer onder water gehouden in de vijver in onze tuin… ook geen probleem.

Koop je de Nokia XR20 voor de camera? Nee… zeker niet… Je hebt in ieder geval wel een stevige telefoon.