Webradio FRITZ!Box instellen

Webradio FRITZ!Box instellen. Internetradio luisteren via je FRITZ!Box modem doe je met deze stappen. Webradio luisteren via je FRITZ!Box.

Internetradio luisteren via je FRITZ!Box modem

Ik heb thuis een wat oudere multimedia set van Harman Kardon staan. Deze set gebruikte ik met een voorgeïnstalleerde app om naar radiostations op internet te luisteren. De ondersteuning voor deze app was gestopt met als gevolg dat hij niet meer werkte. Internetradio luisteren via deze set leek verleden tijd.
Bekijk Harman Kardon apparatuur bij Bol.com.

Van mijn internetprovider heb ik een FRITZ!Box 6660 Cable modem staan. Dit modem heeft een ingebouwde ‘media server’, waarmee het onder andere mogelijk is om webradio te beluisteren via je FRITZ!Box modem. Het instellen ervan is een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt om naar de radio te luisteren via je modem is een apparaat die  UPnP ondersteunt, of via de FRITZ!Fon app.

Media server activeren

Ik ga er een beetje vanuit dat deze stap geen uitleg behoeft en dat deze optie al is geactiveerd. Heb je de media server nog niet geactiveerd, dan kan je geen webradio instellen / luisteren via je FRITZ!Box. Volg dan volg je deze stappen.

Je gaat terug naar het scherm ‘Media Server’. Zie de eerste stap hierboven. Onderaan die pagina zie je de optie ‘Internetradiozender toevoegen’. In het drop down menu kies je voor de optie ‘Andere internetradiozender’. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien waarin je de zendernaam en het internetadres kan invullen.

  • Log in op je FRITZ!Box modem
  • Klik in het linker menu op ‘Thuisnetwerk’ en daarna op ‘Media Server’.
  • Pas eventueel de naam van je media server aan, zet een vinkje bij ‘Media server actief’ en klik op de knop ‘Toepassen’.

Webradio instellen op de FRITZ!Box

In het bovenste vak zet je de naam van de zender die je via webradio aan je FRITZ!Box modem wilt toevoegen.

webradio FRITZ!Box instellen

Streaming URL webradio instellen FRITZ!Box

In het vak eronder moet je de URL van de muziek stream invullen. Hoe kom je aan de betreffende streaming URL? Hiervoor ga je naar een van de websites waar deze URL’s te vinden zijn. Ik haal mijn URL’s altijd op deze website.

Heb je je radiozender gevonden, kopieer dan de URL en plak die in het onderste vak van je FRITZ!Box media server en klik op OK. Hierna ga je terug naar het vorige scherm en zie je de zender staan in de lijst ‘Ingestelde internetradiozenders’ staan.
Deze stap herhaal je voor alle zenders.

Reset je modem na het instellen van webradio op je FRITZ!Box

Mijn ervaring is dat de webradio zenders die je hebt ingesteld op je FRITZ!Box niet meteen te beluisteren zijn. Ik reset na het toevoegen van zenders altijd mijn modem door een minuutje de stroom eraf te halen.

Luisteren naar webradio zenders ingesteld op je FRITZ!Box

Heb je de zenders ingesteld, dan is het tijd om te gaan luisteren naar de zenders. Zoals gezegd heb je voor het beluisteren van webradio een apparaat nodig die UPnP ondersteunt, of via de FRITZ!Fon app.

Heb je een afspeelapparaat die UPnP ondersteunt, ga dan naar de FRITZ!Box web server en zoek het betreffende radiostation. Klik erop en als het goed is gaat dan op het apparaat de webradio spelen die je op je FRITZ!Box modem hebt ingesteld.