Fritz repeater 1200 ervaring

Fritz repeater 1200 ervaring. Mijn persoonlijke ervaring met de Fritz Box repeater 1200. Een tegenvaller, maar ook een heel mooi alternatief!

Fritz Box modem met deze repeater, de gouden combinatie?

Ik heb van mijn internetprovider een kabelmodem van Fritz!. Om precies te zijn heb ik de Fritz Box 6660 Cable. Over het modem ben ik echt tevreden. Je kan veel dingen vrij eenvoudig instellen. Ook over het wifi gedeelte ben ik best tevreden. Het Fritz Box modem staat in de meterkast, dus zeker niet gunstig als het om de wifi dekking in huis gaat. Toch ben ik zeker tevreden over het wifi bereik van het modem. Als je modem in de meterkast staat is dat nooit optimaal, maar deze Fritz Box doet het best goed.

Bij het verlengen van het abonnement bij mijn aanbieder kreeg ik twee keer een Fritz repeater 1200 gratis. Dit leek mij de gouden combinatie met het modem, maar is mijn draadloze netwerk thuis erop vooruit gegaan?

UPDATE: Toegevoegd na het schrijven van dit artikel. Hier werd ik BLIJ van! ­čśü

Lees gerust de hele review over de repeaters, maar ik moet dit even kwijt…
Ik heb vandaag de repeaters ingeruild voor de Fritz!repeater 3000, bekijk deze repeater op Bol.com.
Er komt nog een aparte review over deze wifi versterker, maar ik ben zo enthousiast over dit apparaatje dat ik het even kwijt moet. ­čśü

Ik heb dus vandaag de Fritz! repeater 3000 gehaald en ge├»nstalleerd. Het koppelen van deze repeater was net zo makkelijk als de Fritz repeater 1200. Stekker in het stopcontact, even wachten tot de repeater is opgestart, een druk op de ‘connect’ knop van de repeater, een drik op de WPS knop op mijn Fritz Box modem en klaar.

Ik heb de Fritz! repeater 3000 op de eerste verdieping neergezet. Even wachten tot het apparaat volledig is opgestart… Dit kost wat geduld bij de 5 GHz band. Hierna op meerdere plekken op dezelfde etage de signaalsterkte en de internetsnelheid gemeten. De signaalsterkte was overal 100%, en ook de internetsnelheid was zonder vertraging. Dit in tegenstgelling tot de Fritz repeater 1200.

Op zolder voldoet ook deze niet voor het zware werk, maar ik ben zo overtuigd van de Fritz repeater 3000 dat ik er meteen een bij heb besteld voor op zolder. Bekijk hier de specificaties en prijs op Bol.com.

Mijn oude situatie voordat ik de Fritz repeater in gebruik had

Ik zal mijn oude situatie vergelijken met de nieuwe waarbij ik de Fritz repeaters in gebruik heb. Daarom geef ik eerst een overzicht van de oude situatie… die ik trouwens deels heb hersteld, maar daarover zo meer. Hou voor ogen dat deze situatie een woning beschrijft met drie etages.

Zolder: Mijn modem staat dus in de meterkast, niet ideaal. Ik heb een kabel vanaf het modem naar zolder, waarop een ASUS router staat. Met deze router heb ik echt 100% / perfect bereik op de hele bovenverdieping. Overal de volle internet snelheid.

Op de begane grond maakte ik gebruik van de wifi van het Fritz Box modem zelf. Dit was niet helemaal perfect, maar voor gebruik beneden gewoon goed te doen.

Op de eerste verdieping was de wifi van het modem niet voldoende, daar heb ik een extender van TP-Link geplaatst. Dit werkt prima. Het signaal van het modem was op de eerste verdieping nog sterk genoeg om de TP-Link repeater voldoende internetsnelheid te bieden.

Conclusie: Ik kan in de ‘oude’ situatie ook niet anders zeggen dan dat ik in het hele huis heel goed bereik had. Niets op aan te merken. Maar wordt dit met een Fritz repeater 1200 beter…

Koppelen van de Fritz repeater 1200 aan het modem

Om te beginnen bij het begin… het koppelen van de repeaters aan het modem is een fluitje van een cent, maar dat geldt voor veel apparatuur tegenwoordig.
Je stopt de Fritz repeater 1200 in een stopcontact vlak bij het modem, houdt de ‘connect’ knop een paar seconden ingedrukt tot het LED lampje sneller gaat knipperen, waarna je de WPS knop van je modem indrukt. De apparatuur zoekt elkaar op, maakt een verbinding, en klaar is Kees. Je kan de Fritz repeater 1200 ergens anders in een stopcontact steken. Bij het koppelen neemt de repeater alle instellingen van het modem over. Dit moet in principe zo werken met vrijwel alle modems van alle merken.

Vervangen van mijn oude TP-Link extender op de eerste etage door de Fritz extender

Zoals gezegd had ik op de eerste etage prima internetsnelheid met de TP-Link extender die daar in een stopcontact zat.. Zo goed als de maximale internetsnelheid die ik heb. Ik heb de TP-Link verwijderd en een van de Fritz 1200 repeaters in datzelfde stopcontact geprikt. Meteen een nieuwe snelheidstest gedaan.

Verschil in snelheid tussen de TP-Link en de Fritz repeater

Mijn TP-link extender op de 1e etage gaf tijdens de test een snelheid van 103 Mbps download, en 19 Mbps upload. Niks mis mee, aangezien mijn abonnement 100 download en 20 upload is. Zo goed als perfect dus.
Hierna heb ik de TP-Link uit het stopcontact gehaald en de Fritz repeater erin gestopt.

Met de Fritz repeater 1200 opnieuw een snelheidstest gedaan. Een tegenvaller. Waar de TP-Link bijna de volle snelheid had, kwam de Fritz repeater 1200 niet verder dan 65 Mbps download en 13 Mbps upload. Net iets meer dan de helft van de snelheid. Dat kan ik mijn zoon die graag online games speelt niet aandoen.

Snelheidstest op zolder ASUS vs Fritz

Na de tegenvallende resultaten van de Fritz repeater 1200 op de eerste etage, ben ik naar zolder gegaan waar de ASUS router staat. Die router staat aangesloten aan een kabel, dus krijgt de volle internetsnelheid van het modem.

Snelheidstest met de ASUS router liet zien dat ik op de hele bovenverdieping de volle internetsnelheid heb. 103 Mbps download en 21 Mbps upload. Perfect!
Bekijk hier de diverse ASUS routers op Bol.com.

Hierna de Fritz repeater 1200 zo ingesteld dat hij gebruik maakt van de kabel die het signaal ook aanlevert, zonder enige vertraging dus. De snelheidstest van deze repeater viel ook op zolder tegen. Op 7 meter afstand was de internetsnelheid gezakt naar 81 Mbps download en 17 Mbps upload. Ook niet slecht, maar in vergelijking met de ASUS router zeker geen goede prestatie van deze Fritz repeater 1200. Opnieuw een flinke tegenvaller.

Ook op zolder kwamen de prestaties van deze Fritz Box repeater niet in de buurt van de ASUS router.

Signaalsterkte bij zenden van de Fritz repeater 1200 ten opzichte van de andere twee apparaten

Om meteen weer met de deur in huis te vallen… opnieuw een tegenvaller van Fritz.

Bij zowel de ASUS router op zolder, als de TP-Link extender op de eerste verdieping, had ik op beide etages 100% signaalsterkte. Overal was het signaal even sterk, en dat merk je dan ook in de internetsnelheid via wifi, perfect.

Bij de Fritz repeater 1200 zag ik al vrij snel dat de signaalsterkte afnam. Minder sterk wifi signaal betekent eigenlijk ook altijd een lagere internetsnelheid via wifi. En dat was zeker te merken bij gebruik van de Fritz repeater 1200.

Het probleem met de Fritz repeater 1200

Naar mijn mening heeft de Fritz repeater 1200 een probleem wat deels terug te brengen is naar het missen van externe antennes.

Opvallend is dat het de TP-Link het signaal van mijn modem beneden gewoon goed ontvangt. Hij krijgt een sterk signaal binnen, en zet dat door.
De Fritz repeater 1200 heeft een minder goede ontvangst. Ik denk dat dat te maken heeft met de externe antennes van de TP-link extender. De Fritz repeater heeft een interne antenne.

Ook bij de sterkte van het zendsignaal van de Fritz repeater 1200 zie je duidelijk dat hij niet in de buurt komt van de andere twee apparaten. Waar de TP-Link en de ASUS nog de volle signaalsterkte leveren is het signaal van de Fritz repeater al een flink stuk zwakker. Dat merk je in je internetsnelheid. Ook dit heeft denk ik te maken met de interne antenne vande Fritz repeater 1200.

Groot, je bent meteen een dubbel stopcontact kwijt

Wat ik ook vrij onhandig vind aan de Fritz Box repeater, dat is dat hij meteen een dubbel stopcontact bezet. Het repeatertje zelf is niet zo groot, maar de stekker zit precies in het midden van het apparaat. Als je hem in een dubbel stopcontact steekt, dan kan er geen tweede stekker meer in het stopcontact. Dit is echt onhandig.

De TP-Link extender die ik heb is veel groter dan de Fritz repeater 1200, maar de stekker zit bijna onderaan het apparaat. Hierdoor kan je nog wel een tweede stekker gebruiken.

Fritz repeater 1200 review ervaringen
Fritz repeater 1200 ervaringen

Fritz! levert wel kwaliteit

Mijn persoonlijke ervaringen komen misschien wat minder positief over, maar Fritz! is wel een heel goed en degelijk merk. Er zijn zeker andere merken te koop die misschien nog wel bekender zijn dan Fritz!, maar kwalitatief minder goede spullen maken.

Samengevat

Omdat ik zulke goede ervaringen heb met het Fritz Box modem, had ik ook hoge verwachtingen van de Fritz repeater 1200. In mijn persoonlijke situatie heeft het een verslechtering teweeggebracht in het wifi bereik in mijn woning. Ik heb de oude situatie dan ook hersteld. Het verlengen van mijn abonnement waarbij ik gratis de wifi extenders kreeg heeft voor mij geen meerwaarde gehad. Ondanks dat de TP-Link en ASUS een stuk ouder zijn dan deze Fritz repeaters is het bereik en daarmee de snelheid, een stuk beter.

Disclaimer

Het bovenstaande is puur mijn persoonlijke ervaring met de Fritz repeater 1200. Iedere woning, iedere situatie is anders. Ook de gebruikte apparatuur is bij iedereen anders. Mijn ervaringen hoeven dan ook niet overeen te komen met de ervaringen van anderen. Wat in mijn geval een verslechtering betekent, hoeft niet per se zo te zijn bij jou.
Mijn advies… lees reviews over artikelen en maak dat mede bepalend voor je keuze. Maar bewaar de bon altijd, wifidekking is per woning afhankelijk van andere factoren.