Wifi bereik vergroten, powerline adapters!

Wifi bereik vergroten:
Slechte wifi in huis, dat is nogal een dingetje. Heel veel mensen hebben thuis een eigen wifi netwerk, en zijn daar niet helemaal tevreden over… zo niet totaal ontevreden. Vaak krijgt de telecomaanbieder hier de schuld van, terwijl de wifi bij je thuis toch echt je eigen verantwoordelijkheid is. Je wifi bereik vergroten, hoe doe je dat.

Powerline adapters, internet via het stopcontact

Wat is het verschil tussen wifi via een router of draadloos modem en powerline adapters.
We hebben trouwens eerder al een artikel gemaakt over het wifi bereik vergroten middels een wifi extender.

Slecht wifi bereik:
Internetsignaal komt in de meeste gevallen middels een kabel je woning binnen. Om overal in huis internet te kunnen gebruiken, zal je dit internetsignaal binnen je woning moeten verdelen. Een toverwoord hierbij tegenwoordig is wifi. Bij een wifi netwerk verstuur je het internetsignaal via je eigen draadloze netwerk de lucht in. Dit doe je meestal door het plaatsen van een zender / ontvanger (router). Deze router stuurt het wifi signaal door je woning, zodat je met al je apparaten hiervan gebruik kunt maken. Dit is makkelijk, want zo kan je overal gaan zitten en gebruik maken van internet… tenminste… in de ideale situatie. Helaas hebben de meeste mensen lang niet overal in huis goed wifi bereiki. Dit komt omdat de kwaliteit van het wifi signaal en wifi bereik nadelig wordt beïnvloed door een hoop zaken. Een kleine greep uit de zaken die niet best zijn voor het wifi bereik thuis : de plaats van je router, de afstand van de apparatuur tot de router, deuren – vloeren – muren waar het signaal doorheen moet, storende elektrische apparatuur direct bij je router, en draadloze netwerken van buren. Vaak is het wifi bereik in je woning lang niet voldoende. De vraag die veel mensen vroeg of laat stellen : Wifi bereik vergroten, hoe doe je dat.

ComputerComputer

Wifi bereik vergroten met Powerline Adapters:
Powerline adapters zijn apparaatjes die het internetsignaal niet via de lucht versturen (zie ons artikel daarover), maar via het elektriciteitsnetwerk in je woning. Zo kan je de oorzaken van slechte wifi in je woning uitsluiten, en je wifi bereik vergroten op een makkelijke manier.

Bekijk soorten beschikbare powerline adapters

Werking van powerline adapters :
Je hebt minimaal een set van twee powerline adapters nodig om te kunnen werken. Één powerline adapter koppel je met een UTP kabeltje aan je router of modem, waarna je hem in het stopcontact steekt. Let op dat dit echt een stopcontact is, en geen losse verdeeldoos. Hierna steek je de tweede powerline adapter in een ander stopcontact, waarna je de handleiding volgt om de powerline adapters te koppelen. In de meeste gevallen is dit niet veel meer dan het indrukken van een knop op de twee powerline adapters. Hierna kan je wachten tot je aan de lampjes ziet dat de twee apparaatjes elkaar herkennen. Krijgen de twee powerline adapters geen verbinding met elkaar, probeer dan de tweede adapter in een ander stopcontact en probeer opnieuw te verbinden. Advies is om in eerste instantie een stopcontact te vinden voor de tweede adapter, die dicht bij de eerste zit. Dat voorkomt onnodig heen en weer lopen.

De twee powerline adapters sturen signaaltjes via het stopcontact en stroomkabels in je woning naar elkaar. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat ze op eenzelfde groep aangesloten zijn in de meterkast, al geven sommige fabrikanten aan dat dit niet noodzakelijk is…..

Zijn de twee powerline adapters verbonden met elkaar, dan kan je de tweede adapter weer uit het stopcontact halen, en in het stopcontact plaatsen waar je hem wilt hebben… dus waar je je apparatuur wilt aansluiten. Je kunt je computer, TV etc, dan met een UTP kabel aansluiten aan de tweede powerline adapter, en/of de powerline adapter dit ondersteunt, via wifi.

Soorten powerline adapters

Er zijn verschillende soorten powerline adapters. Denk hierbij aan zaken als
* Powerline adapters met 1 of meerdere aansluitingen voor UTP kabels
* Powerline adapters met wifi mogelijkheid. Hiermee kan je op een goede manier je wifi bereik vergroten.
* Powerline adapters met de mogelijkheid om er een stekker in te steken, waardoor je het stopcontact gewoon kan blijven gebruiken voor andere dingen, en de mogelijkheid om je wifi bereik te vergroten.
* Powerline adapters met ingebouwde switch, waardoor je meer apparaten aan kunt sluiten
* Verschillende internetsnelheden

Voordelen en nadelen van powerline adapters

Voordelen powerline adapters:
Powerline adapters zijn een hele goede manier om het wifi bereik te vergroten en overal in huis goede wifi te krijgen. Zeker wanneer je powerline adapters met zowel een aansluiting voor een UTP kabel als wifi hebt. Zo heb je eigenlijk het beste van twee werelden. Je kan overal waar je powerline adapters hebt aangesloten dan via wifi gebruik maken van internet, en je kunt apparatuur met een kabel aansluiten, zodat je daarmee geen nadelen hebt van wifi. Als het werkt, dan heb je een stabieler netwerk dan wifi, en de snelheid is constant. Je hebt geen last van grote afstanden in je woning, omdat het internet signaal via de stroomkabels door je huis wordt verspreid. Omdat bij iedere powerline adapter die je in een stopcontact steekt, een wifi punt wordt opgezet, zak het wifi bereik vergroten eigenlijk vanzelf gaan middels het aansluiten van de apparaatjes.

Nadelen powerline adapters:
Naast voordelen (ook voor het wifi bereik vergroten) zijn er zeker ook nadelen aan powerline adapters. Powerline adapters werken niet in alle gevallen. Aangeraden wordt om de powerline adapters die je gebruikt aan te sluiten aan dezelfde stroomgroep, omdat het anders kan gebeuren dat ze niet altijd verbinding met elkaar kunnen maken. Een goede werking is afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk in je woning. Werkt het niet, dan gaat het ook niet snel meer werken. Heb je een hele snelle internetverbinding, dan kan het zijn dat je deze snelheid niet helemaal haalt, omdat het internetsignaal dat verzonden wordt via de stroomkabels, wel wat snelheid verliezen.

Wifi bereik vergroten – powerline adapters

Datasnelheid van powerline adapters

De datasnelheid, dat is nog wel even een dingetje, dus dat licht ik nog even apart kort toe. Apparatuur die je met een UTP kabel rechtstreeks aansluit op je modem of router, ontvangt in principe dezelfde datasnelheid as bij je abonnement behoort. Bij powerline adapters is dat iets anders. In vrijwel alle gevallen zal er bij het gebruik van powerline adapters snelheidsverlies zijn. Je internetsnelheid zal niet 100% zijn wat bij je abonnement behoort (apparatuur rechtstreeks aangesloten met een UTP kabel biedt dat wel). In de meeste gevallen zal het gebruik van powerline adapters het snelheidsverlies wat je via wifi rechtstreeks vanaf je router hebt, ruimschoots compenseren. Toch kan het heel goed zijn dat, wanneer je meerdere powerline adapters in huis hebt, andere snelheden bieden. In mijn persoonlijke geval, heeft een powerline adapter op de eerste etage bijna de volledige snelheid van mijn internetabonnement, terwijl de kamer een paar meter verderop, waar ook een powerline adapter in een stopcontact zit, de snelheid is gehalveerd. Daar is de wifi zelfs sneller. De powerine adapter blijft daar wel in het stopcontact, zodat deze kan worden gebruikt in het geval er problemen zijn met wifi.

Powerline adapters, doen of niet

Wanneer je een goed wifi netwerk hebt, dan kan je het gewoon bij wifi houden. Heb je slechte wifi, heb je teveel snelheidsverlies via wifi, wil je een zo stabiel en snel mogelijke aansluiting, of wil je gewoon je wifi bereik vergroten, dan zijn powerline adapters zeker aan te raden. Let wel, ze werken niet in alle gevallen. Gooi de doos en de bon van je powerline adapters dus niet weg voor alles werkt. Wanneer je powerline adapters met wifi hebt, dan heb je ook nog eens het voordeel dat je overal waar je een adapter hebt zitten, een apart wifi punt hebt, waardoor je wifi bereik vergroten voor iedereen te doen is.
Er gaat natuurlijk niets boven het aansluiten van apparatuur met een UTP kabel rechtstreeks aan je modem of router, maar powerline adapters zijn zeker een goede tweede optie. Zeker wanneer je last hebt van slechte wifi thuis en je wifi bereik vergroten hoog op je verlanglijstje staat.

Powerline adapters zijn in groten getale te vinden bij Bol.com

Wifi bereik vergroten? Extenders of powerline adapters.