Is Windows Defender genoeg als gratis virusscanner

Is Windows Defender genoeg, of zijn er betere gratis virusscanners

Er zijn op internet veel onderzoeken te lezen naar de beste gratis virusscanners. Ook zijn er veel onderzoeken te vinden of Windows Defender goed genoeg is als virusscanner. Uit alle onderzoeken komt vaak hetzelfde resultaat. In dit artikel vatten we kort en bondig samen of Windows Defender goed genoeg is, of dat er een betere oplossing is.

Er zijn veel verschillende gratis virusscanners te installeren voor je computer. Wanneer je gebruik maakt van Windows, dan zit Windows Defender daar al standaard ingebouwd waardoor je computer meteen al bescherrmd wordt tegen virussen. Is Windows Defender goed genoeg, of kan je beter een andere goede gratis virusscanner installeren.

Windows Defender toen vs Windows Defender nu

Virusscanner Windows Defender zit al langer ingebouwd in het Windows besturingssysteem, zo ben je meteen al beschermd tegen virussen. Wanneer je terug kijkt in het verleden, dan komt Windows Defender zeker niet zo heel goed uit de testen. Wat bescherming en prestaties betreft scoorde Windows Defender onder de maat. Ook gaf Windows Defender met enige regelmaat valse meldingen. Windows Defender was toen zeker niet goed genoeg als je het ging vergelijken met andere virusscanners.

In de loop der jaren heeft Microsoft de virusscanner flink onder handen genomen, met als gevolg dat het antwoord op de vraag of Windows Defender goed genoeg is, nu totaal anders is. Om kort door de bocht te gaan behoort Windows Defender nu tot de beste virusscanners voor het Windows platform. Als je op dit moment (2020) vraagt of Windows Defender goed genoeg is, dan is het antwoord nu zeker “JA”. Toch geeft Windows Defender hier en daar toch nog wat verkeerde meldingen.

Oké, Windows Defender is goed genoeg, maar zijn er nog betere gratis virusscanners?

Zoals uit testen blijkt is Windows Defender goed genoeg om je PC te beschermen. Het probleem is alleen, maar dat is met alle virusscaners het geval, dat geen enkele virusscanner 100% van de virussen onderschept. Bij iedere virusscanner, gratis of betaald, zijn er altijd virussen die niet of te laat worden opgemerkt, waardoor dit virus toch op je computer terecht komt. Ook al is Windows Defender goed genoeg om bijna alle virussen te stoppen, er is altijd wel een gaatje te vinden in de beveiliging waardoor iets ongemerkt naar binnen kan glippen.

Toch net nog even iets beter beveiligd met een andere gratis virusscanner

Microsoft heeft een hele goede manier om toch net even iets beter beveiligd te zijn tegen virussen. Er is een manier om de beveiliging met een extra gratis virusscanner iets meer op te krikken, ook al is Windows Defender goed genoeg voor alledaags gebruik! Hoe ik dit persoonlijk doe is als volgt.

Er zijn goede gratis virusscanners te vinden zoals Bitdefender, Avast, etc. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Bitdefender, vanwege de prestaties en de geringe impact op mijn computerprestaties.

Op het moment dat je een andere virusscanner installeert, dan schakelt Windows Defender automatisch uit. Het is namelijk niet aan te raden om twee virusscanners tegelijk op je PC te laten draaien. In mijn geval heb ik de gratis virusscanner van Bitdefender geïnstalleerd. Omdat ook Bitdefender niet 100% waterdicht is, heb ik bij Windows Defender de optie aangezet om af en toe ook mijn systeem te scannen. Dit is natuurlijk geen real time scan, want daar gebruik ik Bitdefender al voor. Windows Defender scant wel af en toe mijn systeem, dus mocht er toch iets door Bitdefender over het hoofd worden gezien, dan is de kans aanwezig dat Windows Defender het virus nog in de kraag kan vatten.

Is Windows Defender goed genoeg? Jazeker! Wanneer je gebruik maakt van Windows Defender, dan ben je in principe goed genoeg beschermd. Wil je net even dat kleine beetje extra, dan zou ik zeggen…. installeer een goede (gratis) virusscanner en laat Windows Defender af en toe op de achtergrond een scan uitvoeren.

Hoe stel je in dat Windows Defender op de achtergrond scant bij gebruik van een andere virusscanner

Wanneer je kiest om een andere virusscanner te installeren ondanks dat Windows Defender goed genoeg is, dan kan je op deze manier Windows Defender vertellen dat hij af en toe je pC ook moet scannen op virussen.

1 – Bij Windows 10 ga je linksonder naar het witte vak met het vergrootglas. Hier tik je in : ‘windows-beveiliging’. Bij de resultaten klik je op de app Windows Beveiliging. Het Windows beveiligingscentrum opent.

2 – Klik in het geopende scherm op ‘virus en bedreigingsbeveiliging’. In het scherm dat dan opent scroll je helemaal naar beneden naar de tekst ‘Windows Defender antivirus-opties’. Je kan op deze tekst klikken, waarna een extra optie tevoorschijn komt.

3 – Onder de tekst waar wordt aangegeven dat je een andere virusscanner gebruikt maar dat je Windows Defener periodiek kan laten scannen, zet je het knopje om. Je geïnstalleerde virusscanner houdt zo real time je systeem in de gaten, en Windows Defender scant af en toe op de achtergrond ook alles nog even.

Kort samengevat is Windows Defender goed genoeg, maar het kan net even iets beter.